Vinná réva u nás na zahrádce

Tagy:  vinná réva, víno, pergola, úponky, liány, ovoce,

Sponzorované odkazy:

Vinná réva u nás na zahrádce

Vinná réva, rostlina, kterou všichni důvěrně známe, ovšem málokdo se pustí do jejího pěstování. To je však škoda, protože nás odmění příjemným stínem i sladkými plody.

O vinné révě

Vinná réva je rostlinou spadající do čeledi révovitých. Ty jsou charakteristické především úponky, kterými se přichytávají k blízkým rostlinám či předmětům. Pomáhají rostlině k zajištění opory. Obvykle se jedná o stromečky či liány. Právě vinná réva společně s několika dalšími druhy révy poskytují člověka jako odměnu za péči sladké plody, které známe jako hroznové víno. Plody vinné révy mohou mít různé odstíny od bělavých až po temně modro fialovou.

Odrůdy vinné révy

Každý tuší, že vinná réva není jen jedna. Existuje totiž ohromné množství odrůd, každá se specifickými vlastnostmi. Odrůdami se rozumí přesně ty názvy, jako je Chardonnay, Ryzlink Vlašský či Veltlínské zelené. Tato rozličnost je jednak výsledkem přirozených procesů křížení vinné révy různých vlastností v přírodě, tak i plodem systematického šlechtění rostlin.

Odrůdy vinné révy jsou důležité zejména pro vinaře. Každá z nich má totiž specifické vlastnosti, jako třeba barvu, podíl cukrů a barviv či množství úrody.

Autor: Fir0002Autor: Fir0002

Pěstování vinné révy

Profesionální vinaři a vášniví pěstitelé berou pěstování vinné révy jako vědu. Zaručí si tím totiž co největší a nejkvalitnější úrodu. Běžní zahrádkáři si však jistě užijí rostlinky, i když nebudou obtěžkané plody vhodnými pro výrobu archivního vína.

Obecně platí, že zakoupené sazenice vinné révy se vysazují do dobře zpracované a hnojené půdy, je třeba vybrat také sluneční stanoviště, pokud možno bez větru. Už v prvním kroku je třeba s rostlinkami správně naložit, hlavně zakrátit kořeny a odstranit slabé výhony. Sazenice se pak sází mírně šikmo. Samozřejmě je důležité zabránit proschnutí půdy v okolí rostliny. Přesný návod na postup sázení získáme buď u zahradníka nebo v každé dobré příručce. I u již starších rostlin je třeba provést každoročně určité ošetření, aby prospívaly.

Pokud to myslíte s pěstováním vinné révy vážně, určitě se vyplatí nastudovat si potřebnou literaturu. Její pěstování zabere njaký čas, výsledkem však bude sladká odměna. V případě, že rostlinám nebudeme věnovat takovou péči, poslouží nám třeba jako dobře vypadající pokrývka pergoly. Možná bychom byli překvapeni, v kolika zahradách dělá roky neudržovaná réva parádu.

Autor: Dankwart DelorAutor: Dankwart Delor

Článek Vinná réva u nás na zahrádce byl publikován 10. května 2011 v 00.00 v rubrice Zahrada. Autorem článku je Šárka Rychtářová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...