Dřevěné brikety, alternativa klasického topiva

Tagy:  brikety, dřevo, topivo, paliva, kotel

Sponzorované odkazy:

Dřevěné brikety, alternativa klasického topiva

Ceny plynu, elektřiny i tepla stoupají, není divu, že řada domácností hledá novou alternativu, jak si doma zajisti teplo. Tou alternativou může být například alespoň částečné využívání paliva v podobě dřevěných briket.

Co je dřevěná briketa?

Dřevěná briketa je relativně novou alternativou ke klasickým pevným palivům, jako je uhlí či dřevo. Má však mnoho výhod, a proto se v dnešních domácnostech dobře ujímá.

Briketa je v podstatě hromádka pilin, hoblin a dalších dřevěných částeček, které tvoří kompaktní celek. Díky tomu tento typ topiva získává řadu vysoce ceněných vlastností a lze ho zařadit mezi relativně přátelskou formu výroby tepla.

Největší výhoda: ekologická šetrnost

Na první pohled se asi může zdát podivné, že by spalování čehokoliv mohlo být ekologicky výhodné či šetrné. Pokud však dřevěné brikety srovnáme s jakýmkoliv jiným typem pevného paliva, zjistíme, že jsou na tom relativně dobře. A je tomu z několika důvodů.

Dřevěné brikety se vyrábějí z odpadu vzniklého při zpracování jakýchkoliv dřevěných výrobků. Zužitkuje se tak jinak téměř nevyužitelná dřevěná masa, brikety navíc tímto způsobem zpracování dostanou celou řadu žádoucích vlastností. Jsou také čistě přírodním produktem, při jehož výrobě se nepoužívá žádných pojidel ani jiných syntetik.

Snížení nákladů

Kdo hledá způsoby levnějšího výhřevu, může po briketách jistě sáhnout. Jednak jsou relativně levných topivem, to díky nízkým nákladům na suroviny a jednoduchým postupem zpracování, na druhou stranu ale vykazují vysokou výhřevnost. Tou se mohou pochlubit díky tomu, že je výrazně snížena vlhkost materiálu.

Brikety od holzbriketts.wz.czBrikety od holzbriketts.wz.cz

Pohodlná manipulace

dřevěnými briketami se nemusíme bát žádné těžké manipulace, ani nepotřebujeme velké prostory k jejich skladování. Další výhodou je to, že při jejich pálení produkujeme relativně malý objem popela. Tento popel navíc můžeme likvidovat kompostováním, což přinese další užitek.

Použitelnost dřevěných briket

Dřevěné brikety jsou široce použitelným topivem. Lze je využít ve všech druzích topných zařízení. Jmenovat můžeme klasické kotle, ať už na dřevo či uhlí, také ale kachlová kamna, krby či krbové vložky. Lze je tak využívat buď ke kompletnímu výhřevu nebo třeba například pouze k vyhřívání části domu za využití velmi efektně působícího krbu. Dle zkušeností se nejlépe osvědčily v kotlích na dřevoplyn.

Článek Dřevěné brikety, alternativa klasického topiva byl publikován 20. srpna 2010 v 00.00 v rubrice Dům. Autorem článku je Šárka Rychtářová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...