Velikonoce u nás - jaké jsou nejčastější zvyky a tradice?

Sponzorované odkazy:

Velikonoce u nás - jaké jsou nejčastější zvyky a tradice?

Velikonoce jsou jedním z nejvýznamnějších křesťanských svátků – a to nejen v České republice. Stejně jako Vánoce, jsou Velikonoce plné tradičních zvyků a obyčejů, které jsou dodržovány po staletí. Tento svátek slaví obnovení života a příchod jara, a proto jsou spojeny s mnoha zajímavými tradicemi. Navíc se v každém kraji, či okrese dodržují tradice trošku jinak, a tak můžete být překvapeni, pokud pojedete trávit velikonoční volno třeba na Moravu.

Malování vajec

Jedním z nejběžnějších a nejkrásnějších tradičních zvyků je malování vajec. Lidé se scházejí s rodinou a přáteli, aby společně ozdobili vajíčka různými barvami a vzory. Tato tradice symbolizuje nový život a radost z jara. Nejkrásnější kraslici dávala dívka tomu, koho měla ráda.

Velikonoční beránek

Velikonoční beránek je tradiční pokrm, který se podává na velikonočním stole. Jedná se o sladkého upečeného beránka, který je obvykle ozdobený mašličkou, kandovaným ovocem, čokoládou. Tento pokrm symbolizuje oběť Ježíše Krista a jeho zmrtvýchvstání.

Dávno jsou pryč doby, kdy se podávalo maso z beránka. Alespoň netrpí žádné zvíře, pouze nervy hospodyněk, pokud mají dostat beránka z formy, aniž by mu upadla hlava.

Velikonoční kraslice

Kromě malování vajec se také vyrábějí velikonoční kraslice, což jsou zdobená vyfouklá vajíčka vyřezávaná nebo vyzdobená různými technikami, například pomocí vosku, či opletená, anebo obháčkovaná. Tyto kraslice jsou často umísťovány do domů nebo na veřejná místa jako symbol nového života a plodnosti.

Zelený čtvrtek

Na Zelený čtvrtek by se měly jíst jen zelené pokrmy, tedy například špenát, ostatně podle barvy obvyklých jídel je název odvozen.

Velký pátek

Velký pátek je spojen s tajemnem. Země se otevírá a odhaluje své poklady, které označuje světýlko, zář nebo svítící kapradí. Také si nemáte nic půjčovat, jinak by se vám daná věc mohla vrátit začarovaná.

Velikonoční průvody

V některých částech České republiky se i v dnešní době konají velikonoční průvody, při kterých účastníci nesou symboly Velikonoc – jako jsou kříže, kraslice nebo velikonoční beránky. Tyto průvody jsou společně s lidovými tanci a písněmi projevem radosti z přicházejícího jara a nového života.

Velikonoční pondělí

Velikonoční pondělí je ve České republice tradičně spojeno s různými zábavnými obyčeji. Jedním z nich je „šlehání“, kdy chlapci požadují od dívek výměnou za velikonoční vajíčka, trochu kořalky, anebo sladkosti. Tato zábavná tradice symbolizuje radost a společenskou soudržnost.

Článek Velikonoce u nás - jaké jsou nejčastější zvyky a tradice? byl publikován 19. března 2024 v 07.00 v rubrice Dům. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...