Tento víkend začíná advent, víte, proč si pořizujeme adventní věnce?

Sponzorované odkazy:

Tento víkend začíná advent, víte, proč si pořizujeme adventní věnce?

S vánočními svátky úzce souvisí nejen ozdobený stromeček, ale také adventní věnec. Jaká je jeho symbolika a co vlastně znamenají svíčky na adventním věnci?

V dnešní době si pořizujeme adventní věnce tak, aby nám ladili s ostatní výbavou a dekoracemi v bytě. Věděli jste ale, že původní adventní věnec měl svíčky různobarevné a každá barva na věnci měla svůj význam?

  1. svíčka – NADĚJE (fialová)
  2. svíčka – MÍR (fialová)
  3. svíčka – PŘÁTELSTVÍ (růžová)
  4. svíčka – LÁSKA (fialová)

Podle některých tradic by se na** Štědrý večer** měla zapalovat ještě pátá svíčka – ta byla obvykle bílá a pravoslavní věřící tuto svíčku spojují s Ježíšem Kristem.

Advent 2023, na které dny připadají adventní neděle?

Pokud vás zajímá, v jaké dny budeme letos adventní neděle slavit,** sepsali jsme pro vás kalendář:**

3. prosince 2023 první adventní neděle. Neděli se přezdívá železná a zapaluje se první adventní svíčka, fialová svíčka proroků, která je symbolem očekávání. 10. prosince 2023 druhá adventní neděle, které se přezdívá bronzová a zapaluje se opět fialová svíčka, která uctívá vztahy. 17. prosince 2023 třetí adventní – tzv. stříbrná neděle. Je to začátek druhé části adventu, který věnujte návštěvě adventních trhů, napište s dětmi Ježíškovi. Svíčka by měla být růžová. 24. prosince 2023 je poslední adventní zlatá neděle.

Letos bude advent výjimečný. Proč? Jednou za čas je advent speciální a 4. adventní neděle vyjde přesně na Štědrý den. A právě tak to bude v roce 2023.

Jak správně zapalovat svíčky?

Svíčky na věnci se zapalují vždy v podvečer a proti směru hodinových ručiček. První neděli zapálíte jednu svíčku, druhou už zapálíte dvě a na konci adventu, poslední adventní neděli, budou hořet všechny čtyři svíčky. Pokud nějaká svíčka dohoří, můžete ji nahradit novou.

Nezapomínejte na to, že během adventu budeme slavit spoustu dalších významných dnů.

V pondělí 4. prosince vzpomeňme na sv. Barboru.

V úterý 5. prosince chodí čerti a Mikuláš.

Ve středu 6. prosince.si připomínáme sv. Mikuláše.

Dalši středu 13. prosince se slaví svátek sv. Lucie.

Článek Tento víkend začíná advent, víte, proč si pořizujeme adventní věnce? byl publikován 2. prosince 2023 v 07.00 v rubrice Dům. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...