Loftové bydlení

Tagy:  loftové bydlení, loftový byt, byt v průmyslové budově

Sponzorované odkazy:

Loftové bydlení

Loft je označení rozlehlý byt s otevřeným prostorem. Takovéto bydlení má své příznivce i odpůrce a je pravdou, že loftové bydlení není pro každého. Alternativní bydlení vyhledávají většinou mladí lidé, kteří touží po nevšedním životním stylu. Tito lidé většinou nemají děti, protože rodiny s dětma se v otevřeném prostoru bez soukromí necítí dobře. Vzniká přestavbou starých nevyužitých průmyslových budov, kde jsou otevřené prostory bez příček s vysokými stropy, díky kterým vzniká jedinečná možnost pro stavbu pater.

Rozdíl mezi podkrovím a loftem

Podkroví je umístěno v horní části budovy přímo pod střechou a je speciálně vytvořeno jako celé patro budovy. Na rozdíl od toho loft v sobě zahrnuje několik místností, které nejsou odděleny od spodních pater.

LoftLoft

Loftový byt

Bydlení v loftu si zamilovali volnomyšlenkáři a bohémové již v 60. letech minulého stolení v Americe, kteří zde měli ateliéry. Opuštěné průmyslové budovy se staly v New Yorku levným bydlení a postupně se tento trend přesunul i přes oceán do Londýna a také do Paříže, kde lofty přestavěli z bývalých dílen ve dvoře. U nás se začaly objevovat první lofty z 90. letech a jedním z prvních byl prostor bývalé hospody na Žižkově.

Mezi typické znaky loftů patří kromě velkého otevřeného prostoru s vysokými stropy také průmyslové materiály jako je ocel, beton, velká okna, nezakryté konstrukce a rozvody. Není to však nutností.

Styl loftového využití prostor je mít v celé místnosti kuchyň s obývacím pokojen, nad kterou je otevřená místnost určená ke spánku.

Loftové bydleníLoftové bydlení

Jaké jsou výhody

Velkou výhodou je velký prostor, vzdušnost a světlost místnosti. Mnoho lidí se také zamiluje do ojedinělých stavebních prvků, jako jsou trámy, výklenky a komíny.

Jaké jsou nevýhody

Loftové bydlení má bohužel i své nevýhody, mezi které patří nedostatek soukromí, snadné šíření prachu, dýmu, výpadů a také jeho vysoká kupní cena.

Proč je jejich cena tak vysoká

Loftové byty jsou oproti klasickým o něco dražší, protože u nich vzniká finančně náročná rekonstrukce z původních prostor a navíc musí splňovat spoustu norem a předpisů. I přesto je po nich poptávka stále vysoká a to především u bohatších lidí.

Článek Loftové bydlení byl publikován 9. listopadu 2017 v 08.00 v rubrice Byt. Autorem článku je Karolína Arnoštová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...