Jak vybrat varnou desku?

Tagy:  indukční deska, sklokeramická deska, vaření, varná deska

Jak vybrat varnou desku?

I když se na první pohled zdají být varné desky k nerozeznání, při vaření to poznáte raz dva. Řeč je o indukčních a sklokeramických deskách.

Varné desky

Vzhledově téměř k nerozeznání, ale i tak se od sebe značně liší. Hlavním rozdílným kritériem je způsob zahřívání hrnců a pánví. Sklokeramická varná deska funguje jako elektronická plotýnka, která se rozehřeje a sálá teplo přímo do nádoby, které na desce stojí. Jedná se nejen o bezpečné desky, ale také o snadno údržbové a nápadité svým designem. Naopak indukční varná deska se sama nenahřeje, ale zahřívá pouze položenou nádobu, vhodnou na indukční desky. Nádobí na indukční desky musí mít magnetické vodivé dno. K ohřevu nádoby dochází okamžitě a v naprosto přesné teplotě, jakou si nastavíte.

Nádobí s magnetickým vodivým dnemNádobí s magnetickým vodivým dnem

Výhody indukčních desek

Indukční desky mají tu výhodu, že vaří velmi rychle a teplota lze snadno regulovat. Jedná se o maximálně bezpečné desky, které se během vaření okolo nezahřívají a můžeme se jich i dotknout – nespálíte se. V případě, že na tento typ desky použijete obyčejný hrnec – neuvaříte.
Po dovaření se zbytkové teplo rychle rozptýlí. Když se vám stane, že omylem zapnete plotýnku a nejsou na ní hrnce či jiné nádoby, plotýnka se sama nenahřeje.

Jaká deska je lepší?

Pokud se právě rozmýšlíte nad tím, jakou varnou desku pořídit, přikloňuji se k indukci. Proč? Dokud jsem nevyzkoušela, nebyla jsem jejich příznivec, ale následně jsem byla maximálně spokojena s komfortem vaření a následně i velkou úsporou elektrické energie. Elektrické plotýnky se nenahřívají dlouho jako u sklokeramické desky, nesálají teplo a nikdy se o ně nespálíte.
Indukční desky nabízejí navíc rozmanité funkce jako bezpečnostní pojistku, časovač, automatický náběh teploty, funkci rozpoznání velikosti nádobí, automatické vypínání apod. Vyrábějí se jak pro kombinaci, tak pro samostatnou vestavbu.

Ovládání desek

Ovládání desek je v dnešní době velice rozmanité. Můžete si vybrat z celé řady desek s klasickým ovládáním v podobě koleček, knoflíků, tlačítek, elektronickým ovládáním, dotykovým, se senzorovým typem apod. Při výběru desek myslete zejména na vaše požadavky, možnosti umístění desky, možnosti připojení elektřiny nebo plynu, finanční hranici, a pak stačí vybírat.

Indukční deskaIndukční deska

Článek Jak vybrat varnou desku? byl publikován 3. října 2016 v 23.00 v rubrice Doplňky. Autorem článku je Eva Gomelská. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...