Zastřešení bazénu – jaké jsou možnosti?

Zastřešení bazénu – jaké jsou možnosti?

Stále více majitelů venkovních bazénů si pořizují i jeho zastřešení. Jedním z důvodů je ochrana před nečistotami, a tím druhým je zabránění úniku tepla. Trh s bazény nabízí několik možností zastřešení. Jednotlivé druhy se liší v konstrukci nebo stylem manipulace. Jaké možností nabízejí, se dočtete v následujícím článku.

Proč bazén zastřešit?

Česká léta jsou poměrně ochuzena o teplé letní dny, a tak se koupací sezóna stále více zkracuje. Majitelům venkovních bazénů se nabízí řešení ve formě zastřešení svého bazénu. Investice do zastřešení zajistím celou řadu výhod.

  • koupací sezóna se prodlouží až na 6 měsíců v roce
  • koupání bude možné i v nepříjemném počasí
  • stěny zastřešení slouží jako ohřev vody v bazénu
  • zabraňuje znečištění vody
  • zabezpečí bazén před pádem do vody malých dětí a zvířat

Přenosné zastřešení

Přenosné zastřešení je řešením pro majitele bazénů, kteří se ještě nerozhodli, zda chtějí svůj bazén zastřešit. Nejčastěji je využívané u nadzemních bazénů, ale je vhodné i pro bazény do země. Jeho největší výhodou je snadná manipulace. Přenosné zastřešení je vyráběno z konstrukce z hliníkové slitiny, která je lehká a unese ji prakticky každý. Součástí zastřešení je také textilie z PVC, která je využívána na plachty pro kamiony.

Přenosné zastřešené je odolné proti nepříznivému počasí, jako je déšť nebo silný vítr. Další výhodou je snadná montáž i demontáž zastřešení. Může být také využito jako přístřešek pro posezení. Bohužel není zastřešení vhodné využívat po celý rok. Také nedokáže zabránit tepelným ztrátám, jako je tomu u zastřešení posuvného.

Přenosné zastřešení je vyráběno jak v kruhovém, tak i oválném provedení. Zastřešení je možné pořídit v rozměrech až 11 metrů na délku a 5 metrů na šířku, výška se většinou vyrábí od 1, 8 do 2, 5 metrů.

Posuvné zařízení

Posuvné zařízení je vhodné na pro všechny druhy zapuštěných bazénů. Je stabilní a dokáže poskytnout většinu funkcí, které jsou od zastřešení bazénu očekávané. Jeho instalace není nijak složitá a je možné ho pořídit v různých tvarech i velikostech. Není problém ho nainstalovat i na netradičně tvarované bazény. Dokáže odolat působení počasí a to včetně sněhu, jeho využití je tedy celoroční.

Většinou se skládá z konstrukce, která je vyrobena ze slitiny hliníku a výplně z polykarbonátu, která poskytuje tepelné izolační vlastnosti. Výplně se dají pořídit v různých odstínech od modré až po kouřovou. Tím lze navodit příjemnou atmosféru při koupání.

Posuvné zařízení se v současné době nabízí ve třech variantách.

  • bezkolejnicové zastřešení
  • jednokolejnicové zastřešení
  • dvoukolejnicové zastřešení

Bezkolejnicové zastřešení bazénu

Bezkolejnicové zastřešení nabízí komfort kolem bazénu. Je to jediný posuvný systém bez pojezdných drah. Bezkolejnicové zastřešení bazénu je vhodné do menších zahrad, kam lehce zapadne, je nenápadné a nehrozí možnost úrazu, což jistě ocení rodiny s malými dětmi, které kolem bazénu neustále poskakují. Tento typ zastřešení je technicky nenáročný a hodí se pro všechny typy bazénů.

Jednokolejnicové zastřešení bazénu

Jednokolejnicové zastřešení je kombinací bezkolejnicového a posunu po kolejnici, ta je pouze na jedné straně bazénu a nabízí tak snadnější manipulaci se zastřešením. Nejčastěji je využíváno pro nízké nepodchozí zastřešení.

Dvoukolejnicové zastřešení bazénu

Díky dvěma kolejím na každé straně bazénu je manipulace se zastřešením nejsnadnější. Tento systém je využíván v těžších a velkých typech zastřešení. Výborně odolává nepříznivým podmínkám, je vhodný do podhorských oblastí, kdy dokáže odolat silným vrstvám sněhu nebo vody. Díky dvoukolejnicovému systému je zde možnost podchozího zastřešení. Koupání tak bude možné v chladnějším i nepříznivém počasí.

Článek Zastřešení bazénu – jaké jsou možnosti? byl publikován 25. února 2015 v 23.30 v rubrice Zahrada. Autorem článku je redakce. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...