Jak přilákat motýly do vaší zahrádky

Sponzorované odkazy:

Jak přilákat motýly do vaší zahrádky

O tom, jak je důležité přilákat hmyz do vaší zahrady, aby vám všechno pěkně kvetlo, jsme si již psali. Hmyzí hotely si můžete zakoupit v každém hobbymarketu, nebo se ho můžete pokusit vyrobit, když budete mít s dětmi volné odpoledne, ale nebudete se chtít pouštět do náročnějšího zahradního projektu.

Všichni víme, že opylovat květiny nám pomáhají především pracovité včely, ale motýli sají také nektar z květin a při svém pohybu z květiny na květinu také přenášejí pyl mezi nimi. Navíc motýli jsou v naší krajině čím dál vzácnější, jen si vzpomeňte na léta, kdy jste byli malí, stačilo se projít po zahradě a bylo jich všude plno. Od baboček, přes bělásky.

Pojďme spolu pomoci jejich opětovnému navrácení do naší přírody. Co vlastně motýli k životu potřebují? Především klid na rozmnožování, prospěje jim tedy místo k tichému úkrytu, kam budou moci naklást vajíčka, aby se motýlí rodina na vaší zahradě mohla zdárně rozrůst. Všichni víme, že motýl prochází v rámci života několika fázemi, a tak je velmi důležité, aby se jejich larvy měly na zahrádce čím krmit. I dospělým motýlům můžeme přilepšit v podobě nádob s „nektarem“. Do nich umístěte vodu s navinulým ovocem, či vodu s cukrem.

Na vaší zahradě musí být také dostatek kvetoucích rostlin, nejlepší bude, když výběr bude opravdu rozmanitý. Podívejte se na okolní louky, na původní rostliny ve vaší oblasti a vyberte na svou zahrádku podobné. Motýli mají nejraději nektar z červených, žlutých a oranžových květů, takové, které jim asi přijdou nejsladší. Takové květiny vysázejte na místo, kde na vaší zahradě svítí nejdéle sluníčko.

Motýlům musíte také vytvořit útočiště, kde se budou moci schovat. Duté kmeny, palivové dříví srovnané a připravené na zimu, malé skrýše a speciální „domečky“ pro motýly. Motýlům bude dobře i v mělkých nádobách s vodou, u kterých si rádi odpočinou. Bude stačit třeba obyčejný tácek, na který položíte pár květin, abyste motýly přilákali.

Zapomeňte na chemii na zahradě

Nemůžete se na jedné straně snažit přilákat motýly na vaši zahradu a zároveň používat chemické postřiky a insekticidy, které samozřejmě hubí i motýly. Na internetu najdete spoustu návodů na to, jak si vyrobit přírodní postřiky na rostliny, které motýlům neuškodí.

Když se budete byť trošku snažit, uvidíte, že se motýli u vás na zahradě brzy usídlí.

Článek Jak přilákat motýly do vaší zahrádky byl publikován 11. června 2022 v 08.00 v rubrice Zahrada. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...