Minimální sklon střechy dokáže zabránit tvorbě kaluží a poškození krytiny

Minimální sklon střechy dokáže zabránit tvorbě kaluží a poškození krytiny

Stavíte či rekonstruujete dům a momentálně řešíte podobu střechy? Zamyslete se nejen nad pečlivým výběrem střešní krytiny, ale i nad tím, jaký sklon by střecha měla mít.

Jaké jsou sklony nejen plechových střechJaké jsou sklony nejen plechových střech

Sklon střechy neboli spád pomáhá odvést vodu z celé střešní plochy. Jinak by se tvořily kaluže, které v zimě zamrznou a mohou poškodit krytinu i střešní konstrukci.

Jaký má být sklon sedlové střechy?

Nejčastějším typem střechy používaným při stavbě rodinných domů je ta sedlová. Jde o typ šikmé střechy, který se skládá ze dvou střešních ploch s přímočarým hřebenem. Mezi šikmé se řadí i pultová střecha, kterou tvoří jen jedna rovina. Dále také valbová, polovalbová, mansardová, pilová či stanová střecha.

V případě sklonu nad 45° už správně nejde o šikmou, ale o strmou střechu. Plochá střecha je naopak charakterizována sklonem do 5°, doporučuje se ale nezačínat na nule.

Pálené tašky vyžadují jiný sklon než šindele

A jak je to s vhodností krytin pro různý spád? V případě pálených tašek záleží na konkrétním typu a tvaru. Doporučený minimální spád střechy ale v tomto případě začíná na 22° a stejné je to u betonových tašek. Asfaltové šindele mohou začínat na 18°, dřevěné šindele na 35° a vláknocementové prvky na 15°.

Minimální sklon plechové střechy by obecně měl být 3°, při nižším totiž hrozí riziko vytváření kaluží. To je třeba brát v potaz při výběru střešní krytiny. Je-li to alespoň trochu možné, volte vyšší spád, nejlépe alespoň 5°. Takový umožňuje především plechová střešní krytina.

A co minimální sklon plechové střechy?

Doporučený spád střechy z plechu se liší dle tvaru a vlastností této krytiny. Hladká plechová střecha se stojatou drážkou může začínat už na 3°. Účinnost spoje by se měla pohybovat mezi 3 a 5 milimetry.

Krytina tvořená trapézovými či vlnitými plechy dovoluje sklon od 8°, maloformátová střecha z rovinných prvků potřebuje minimálně 30° a pokud budete pokládat plechovou imitaci tašek, začnete na 15°.

Článek Minimální sklon střechy dokáže zabránit tvorbě kaluží a poškození krytiny byl publikován 11. srpna 2021 v 00.00 v rubrice Dům. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...