Podle čeho vybrat to nejlepší povlečení do vaší ložnice? I. díl

Sponzorované odkazy:

Podle čeho vybrat to nejlepší povlečení do vaší ložnice? I. díl

Dobře zařízená ložnice přímo láká a vábí k odpočinku. Kvalitní matrace a rošty by měly být samozřejmostí, protože v posteli trávíme třetinu života. Ovšem to, co dělá z postele oázu klidu, není matrace, ale měkoučké povlečení, které láká k zachumlání.

V dnešní době je velice obtížné si v široké nabídce obchodů vybrat povlečení, které by bylo kvalitní, dlouho vydrželo a zároveň se snadno udržovalo. Čím dál více českých firem, které bývaly vyhlášené svým odolným bavlněným, damaškovým povlečením, zkrachovalo. A na pultech obchodů se bohužel ve velké většině objevují výrobky z Asie. U nich prodejce nemá problém napsat, že je vyrobeno ze stoprocentní bavlny, přitom se jedná o průhledná plátna ze směsí polyesteru, přes která s trochou nadsázky vidíte, nesmí se sušit v sušičce, ani prát více, než na třicet stupňů. Obvykle to výrobci zdůvodňují tím, že by vybledly fotopotisky a obrázky, důvod však bývá v nekvalitním materiálu.

Možnost praní na vyšší teploty a sušení v sušičce je tak snadným vodítkem při výběru povlečení. Budete mít jistotu, že takové, které lze stále prát na šedesát stupňů, déle vydrží a bude odolnější. Vždyť povlaky na peřiny a na polštáře pereme docela často a bylo by škoda vyhazovat peníze za nekvalitní „hadry“, ze kterých po několika praních vypadají knoflíky, anebo se jim zkroutí zipy.

Ložní prádlo vybírejte nejlépe osobně v kamenném obchodě, pokud nemáte osvědčeného prodejce na internetu. Pečlivě si prohlédněte, jestli jsou zipy, či knoflíky pořádně přišité, zda z ložního prádla nekoukají přebytečné nitě. Vůbec se nestyďte povlečení obrátit naruby, abyste viděli, jak je zapošité.

Nepříjemný zápach značí, že povlečení je napuštěno chemikáliemi a byly použity nekvalitní barvy, od takového dejte ruce raději pryč. Povlečení by vám mělo být příjemné na dotek, však do něj budete celé noci zachumlaní. Osobně nemusím flanelové povlečení a dávám přednost spíše chladivým materiálům a to má každý z nás jinak.

Povlečení vybírejte podle rozměrů vašich přikrývek a polštářů. Někdo dává přednost dvěma přikrývkám, jiní zase kupují přikrývku na dvě postele vcelku, obojí má své výhody i nevýhody. Ne všechna povlečení na trhu mají universální rozměr a vypadá neupraveně, pokud povlečení po stranách peřiny plandá a krčí se. Než vyrazíte na nákup, pro jistotu si peřiny i polštáře změřte.

Různé tkaniny a jejich vazby mají různé vlastnosti, a proto máte z jednotlivých druhů povlečení odlišný pocit. Nejlepší ložní prádlo je vyrobeno z nejkvalitnějších přírodních materiálů a tkané podle nejvyšších standardů.

Chcete jít do přírodních vláken nebo syntetických? Všechny různé tkaniny mají své jedinečné vlastnosti a také plusy a mínusy.

BAVLNĚNÉ PRÁDLO – Bavlna je pravděpodobně nejrozšířenější látkou používanou k výrobě prostěradel a ložního prádla. Bavlna je přírodní, prodyšná, biologicky odbouratelná a je na pokožce příjemná. Existuje mnoho druhů bavlny. Dvě nejkvalitnější bavlny jsou egyptská bavlna a bavlna Supima.

EGYPTSKÁ BAVLNA – Egyptská bavlna je uznávána jako nejkvalitnější bavlna pro ložní prádlo na celém světě a je naše oblíbená! Povlečení vyrobené z egyptské bavlny je pevné, lehké a prodyšné. Jednou z velkých výhod egyptské bavlny je, že příjemný pocit z povlečení se zlepšuje jeho používáním s každým praním je toto povlečení příjemnější a příjemnější. Egyptská bavlna pochází z jiné rostliny (Gossypium Barbadense) než běžná bavlna, a proto má jiné a vynikající vlastnosti. Egyptská bavlna má extra dlouhá vlákna, která produkují nitě nebo příze, které jsou tenčí a mají menší průměr, ale jsou pevnější než vlákna ostatní bavlny. Z egyptské bavlny se vyrábějí luxusní povlečení a oblečení pro drahé hotely.

SUPIMA BAVLNA – byla vytvořena v USA, aby konkurovala egyptské bavlně. Pěstuje se pouze v USA. Stejně jako egyptská bavlna je vyrobena z dlouhého staplového vlákna, které dodává bavlně její prémiové vlastnosti. Povlečení z této bavlny je obvykle levnější.

Pokračování článku najdete" ZDE":https://www.zastreseno.cz/…-ii-dil/show.

Článek Podle čeho vybrat to nejlepší povlečení do vaší ložnice? I. díl byl publikován 27. ledna 2024 v 07.00 v rubrice Doplňky. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...