Proč je důležité zabezpečit bazény

Sponzorované odkazy:

Proč je důležité zabezpečit bazény

Léto je nejen sezóna grilovaček a setkávání se s přáteli, ale také období, kdy se využívají bazénky, bazény a koupací jezírka. Je však důležité mít bazény zabezpečeny před malými dětmi a domácími mazlíčky, aby nedošlo k utonutí. Záchranáři každoročně vzlétají několikrát k případům topení dětí a velmi často takový příběh nemá šťastný konec. Je tak lepší bazén zabezpečit a nespoléhat se na to, že dítě budeme mít vždy pod dohledem.

Nejjednodušším řešením je samozřejmě oplocení, děti, ani většina domácích mazlíčků jej jednoduše nepřeleze. Budete však potřebovat povolení a větší děti by mohly branku otevřít, takže musíte vymyslet systém, který nepůjde jednoduše otevřít. Při dnešní ceně stavebních materiálů tato varianta poleze docela do peněz a také není pohledově nejkrásnější.

Existuje modernější možnost – tou je tzv. bazénový alarm. Nákladná varianta, avšak mnohem „líbivější“. Moderní alarmy dokáží upozornit na „předmět“ ve vodě. Takže budete moci zachránit i zvířátka, která vám nepatří a přišla se k vám pouze napít a omylem spadla do bazénu. Senzory jsou citlivé i na velmi malé předměty, ale počítejte s tím, že na průměrně velký bazén jich budete potřebovat několik.

Nebo můžete zvolit bezpečnostní kryt, díky kterému do bazénu jednoduše nebude možné spadnout. V tomto případě jsou možnosti hned dvě. Buď bezpečnostní sítě, anebo plný kryt – většinou b pevného plastu. Zabezpečit byste měli i odtok bazénu a veškerá místa pod hladinou, kde hrozí, že se plavec zachytí za plavky a nebude moci vyplavat.

Pokud máte levnější bazén, tzv. vyvýšený, do kterého se musí lézt po schůdcích. Vždy, když se bazén nepoužívá, odstavte schůdky do dostatečné vzdálenosti od bazénu. Bohužel v tomto případě platí dvojnásob, že neštěstí nechodí po horách, ale po lidech.

Určitě vás nechceme odradit od pořízení bazénu na zahradu, ale zejména s malými dětmi je třeba opravdu dbát na opatrnost.

Článek Proč je důležité zabezpečit bazény byl publikován 5. července 2022 v 08.00 v rubrice Zahrada. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...