Nejčastější chyby při úklidu – neděláte je také?

Sponzorované odkazy:

Nejčastější chyby při úklidu – neděláte je také?

Každý má ze svého dětství určitou představu o tom, jak by měl vypadat uklizený byt, přejímáme úklidové návyky a rutiny od svých rodičů. Nikoho úklid nebaví, to si klidně přiznejme. Když se při úklidu dopouštíme některých chyb, spíše si práci přiděláváme a pak nám tato nepříjemná činnost trvá o to déle. Ptáte se, jakých chyb se lidé při úklidu nejčastěji dopouští?

Jak na uklizenou domácnost?Jak na uklizenou domácnost?

Používáte leštěnku, či leštidlo ve spreji na nábytek? A jste si jistí, že jste předtím odstranili všechen prach? Jinak totiž vznikne na nábytku lepkavá hmota, která příliš parády neudělá.

Ani na koberci a čalouněném nábytku se skvrnám neubráníme, v rychlosti vezmete hadr, jež máte po ruce, a automaticky začnete skvrnu drhnout. To je celkem přirozený reflex, který však může celou situaci jenom zhoršit. Lepším řešením je skvrnu odsát papírovou utěrkou a postupně několikrát polít sycenou vodou s bublinkami a odsávat a celý postup opakovat, dokud skvrna nezmizí.

Koupelna musí být čistá vždyKoupelna musí být čistá vždy

Ruku na srdce, kdo z nás někdy nemyl okno, na které svítilo sluníčko. Nejenže vám vzniknou nevzhledné šmouhy, ale zbytečně si přiděláte práci. Stejně tak nikdy nepoužívejte sprej na čištění oken na citlivé displaye vaší domácí elektroniky! Na to jsou speciální hadříky, spreje a vlhčené ubrousky.

Pozor na přílišné používání abrazivních čisticích prostředků, jako je například tekutý písek. To se hodilo na stará umyvadla a vany, ty jsou nyní většinou z akrylátu a moderních materiálů, sice odstraníte skvrny, ale jejich povrchy po čase zmatní a vy si budete muset koupit novou vanu. Rada? Čtěte návody – naprosto ke všemu!

Nestírejte dřevěné podlahy a plovoucí podlahy z laminátu příliš mokrým mopem. Voda a dřevo nejsou kamarádi. Raději častěji zametejte a vysávejte.

O vysavač se musíte staratO vysavač se musíte starat

Na sklo a zrcadla nepoužívejte papírové utěrky, ale investujte padesát korun do znovupoužitelné utěrky z mikrovlákna. Zrcadla a okna budou bez šmouh a vy navíc budete šetřit nejen peněženku, ale i přírodu.

Vysáváte vysavačem, který má plnou nádobku na prach? A víte, že se většina vysátého prachu vrací do místnosti? U sáčkových vysavačů měňte pytlíky na prach pokaždé, když jsou plné a u bezsáčkových vysavačů vysypávejte nádobku po každém použití a jednou za čas vyčistěte filtry a nádobku vymyjte.

Chodíte často vynášet odpad? Super, nebude vám doma zapáchat. Ale jak často čistíte koše na odpadky? Alespoň jednou za měsíc je řádně vydesinfikute.

Článek Nejčastější chyby při úklidu – neděláte je také? byl publikován 16. dubna 2022 v 08.00 v rubrice Dům. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...