Proč jsou vyvýšené záhony tak oblíbené?

Sponzorované odkazy:

Proč jsou vyvýšené záhony tak oblíbené?

Jistě jste si všimli, že internet je plný návodů na výrobu vyvýšených záhonků. V posledních dvou letech je to velmi oblíbený trend nejen u majitelů malých zahrádek, ale i u zkušených zahradníků. A má to své nediskutovatelné výhody.
Pakliže jste nikdy nepěstovali květiny nebo zeleninu ve vyvýšených záhoncích, slibuji, že když to zkusíte, už s tím nepřestanete. Už budete navždy rozmazleni pohodlným sázením, pleváním a údržbou rostlin v takovýchto záhonech. Spousta starších majitelů zahrádek tvrdí, že vyvýšené záhonky jsou dobré tak maximálně pro pěstování dýní, ale jenom proto, že sami v praktických nadzemních záhoncích nikdy nevypěstovali nic.

Zvýšené záhonyZvýšené záhony

Výhody

Výhodou vyvýšených záhonků je skutečnost, že vyřeší váš problém s vyčerpanou zeminou. Sázíte roky a roky zeleninu na stejné místo? Pak už v půdě budou chybět zásadní živiny, vitamíny a minerály. Když zvolíte zvýšený záhonek, jednoduše do něj nasypete novou zeminu a máte problém vyřešen.

Záhonky vyrobíte třeba z kameneZáhonky vyrobíte třeba z kamene

Mezi další výhody zahradničení ve zvýšených záhonech patří:

  • Méně plevelů.
  • Lepší hydratace rostlin po zalití, navíc vydrží déle.
  • Více prostoru pro pěstování.
  • Při plevání rostliny a půdu nepošlapete.
  • Nezničí vám rostliny domácí mazlíčci ani děti.
  • Díky teplejší zemině budete moci sázet dříve a sklízet déle.
  • Půda přesně vhodná pro daný typ rostlin (zvolíte potřebné pH).
  • Menší eroze půdy.
  • Méně eroze půdy (zvláště pokud je postel zarámována).
  • K záhonkům se nemusíte ohýbat – ušetříte kolena a záda.
Nebo pěstujte v nejrůznějších nádobáchNebo pěstujte v nejrůznějších nádobách

Nevýhody

Nevýhodou je, že pokud budete mít záhonek příliš vysoký a budete v něm chtít pěstovat plodiny s dlouhými natěmi, jako jsou třeba brambory, fazole, hrách, tak na ně pak nedosáhnete.

Fantazii se meze nekladouFantazii se meze nekladou

Kde si vyvýšený záhonek pořídit?

Můžete se o jejich výrobu pokusit sami, pokud máte potřebný materiál a nářadí. Je to celkem hračka a s „výstavbou“ vám mohou pomoci odrostlejší děti. České hobbymarkety celkem rychle zareagovaly na poptávku po vyvýšených záhoncích, a tak tam seženete nepřeberné množství velikostí a druhů záhonků.

Náš tip: Nevíte, jak si takový zvýšený záhonek vyrobit? Hledejte na internetu heslo „raised beds“ ( v překladu zvýšené postýlky) nebo „raised garden beds“.

Kombinujte nejrůznější druhy rostlinKombinujte nejrůznější druhy rostlin

Už jste zvýšené záhonky vyráběli? Máte nějaké vychytávky? Pochlubte se!

Článek Proč jsou vyvýšené záhony tak oblíbené? byl publikován 3. července 2021 v 09.00 v rubrice Zahrada. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...