Jak vybrat troubu?

Tagy:  trouba, pečící trouba, vestavná, elektrická, plynová

Sponzorované odkazy:

Jak vybrat troubu?

Mezi standardní vybavení každé domácnosti patří kuchyně společně s běžnými spotřebiči, mezi které patří např. lednička, mrazák, varná deska, rychlovarná konvice nebo trouba na pečení. Při výběru trouby je nutné zjistit, jaké má funkce, zdali je hospodárná, jakou velikost si můžete do vaší kuchyně dovolit a samozřejmě v neposlední řadě, kolik máte finančních prostředků.

Samostatná trouba versus do kombinace

V případě vestavných trub můžete vybírat mezi samostatnými troubami a troubami pro kombinaci. Samostatnou troubu je vhodné umístit standardně pod varnou desku (plynovou, sklokeramickou, elektrickou, indukční) nebo pod vrchní pracovní plochu kuchyňské linky. V případě, že koupíte samostatnou troubu, bude mít své vlastní ovládání. Tzv. polyvalentní trouby mají naopak umístěno ovládání na horní desce. Chcete-li aby vám varná deska fungovala, je nutné vybrat troubu stejné značky nebo dokoupit samostatný ovládací panel.
Pečící trouby jsou buď volně stojící, nebo vestavné a záleží pouze na vašem výběru a možnostech, kterému typu dáte přednost. Vestavné trouby jsou určený pro zakomponování do kuchyňské linky, což je poslední dobou upřednostňované, praktické a designové.

Plynové versus elektrické trouby

Plynové trouby se na českém trhu vyskytují v celoplynové kombinaci jako sporák. „Nevýhodou“ plynové trouby je fakt, že je teplo vedeno pouze spodní částí, tudíž se vám teplo špatně reguluje a rozprostírá nerovnoměrně. „Výhodou“ je méně vysušené jídlo při pečení.
Mnohem častější variantou jsou elektrické trouby, které lze koupit jako samostatné spotřebiče. Výhodou elektrické trouby je možnost používání ventilátorů, které se postarají o rovnoměrné rozprostření tepla. Pečení je rychlejší a navíc oceníte např. i typy ohřevu – horkovzdušné, gril, pizza pečení, infrapečení, apod. V případě, že máte malé děti, doporučuji vybrat troubu s funkcí ochlazování dvířek a madel trouby.

Cena versus kvalita

Jak už to bohužel bývá, extrémně levné věci nejsou kvalitní ani výkonné. Za vyšší cenu zpravidla získáte i vyšší kvalitu. U levnějších typů se dá předpokládat vyšší spotřeba, u dražších trub je tomu naopak a navíc vám budou sloužit více let (delší záruka). Vyberte si takový typ, který bude odpovídat vašim představám, možnostem a cenové dostupnosti. Stejně jako u jiných elektrických spotřebičů i pečící trouby můžete vybrat dle energetických tříd, které jsou označeny písmeny.

Článek Jak vybrat troubu? byl publikován 5. října 2016 v 00.00 v rubrice Doplňky. Autorem článku je Eva Gomelská. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...