Zahradní architektura – pozemek trochu jinak

Tagy:  zahradní architektura, stromy, keře, rostliny, voda, jezírko, kameny, pergola, nábytek

Sponzorované odkazy:

Zahradní architektura – pozemek trochu jinak

Pokud jste šťastnými vlastníky rodinného domku, každý v panelovém bytě vám jistě tiše závidí. Bydlet ve vlastním paláci je skvělé, ovšem také to s sebou nese jisté starosti a spoustu času o jeho údržbu. Úklid interiéru a dokonalé vybavení domu je jedna věc, ovšem na místě se nabízí otázka, co se zahradou? I sebekrásnější dům vedle ošklivého pozemku zanikne, proto byste zahradní architektuře měli věnovat naprosto stejnou pozornost. Pakliže si nevíte rady, jak s okolím domu naložit, ale jste si jisti, že stojíte o něco originálního, pak se podívejte, jak by to mohlo vypadat…

Malá zátoka

Zahrada by měla sloužit především jako pastva pro oko. Jakmile vykouknete z okna, ucítíte příjemný klid, pohodu a závan čerstvého vzduchu. Představy o ideální zahradě má každý jiné, ale jistě se všichni shodneme na tom, že by na místo nábytku a kachliček měly převládat přírodní prvky a dokonce živly, jako je v tomto případě úchvatné vodní jezírko. Pokud jej kolem dokola obklopíte kameny a žulovými schody, nejenom, že bude přístupné, ale rázem se ocitnete v malém, soukromém lomu. Věřte, že takový skvost jen tak někde neuvidíte.

Pořiďte si malý soukromý lom, autor: kleathusPořiďte si malý soukromý lom, autor: kleathus

Kdo si hraje, nezlobí

Stromky, keře, květiny, byliny, kameny, voda – to všechno by se mělo na vaší zahradě objevit, ovšem pokud jednotlivým prvkům nedáte určitý význam a charakter, snadno vám místo malebné zahrádky může vyrůst nekontrolovatelná džungle. Pakliže chcete mít všechny rostliny pod kontrolou, nebojte se popadnout zahradní nůžky a dát jim trochu tvar. Ve fantazii se meze nekladou, proto se klidně nechte unést, zůstaňte však raději u abstraktních tvarů. Pokusy o koně a jiná zvířátka by mohly dopadnou katastrofálně.

Nebojte se zahradních nůžek, autor: procter shop designNebojte se zahradních nůžek, autor: procter shop design

Zajistěte si soukromí

Spousta domů se nachází ve velmi populárních čtvrtích, kde je sice krásná příroda, v blízkosti se nachází obchod s potravinami i autobusová zastávka, čili vám zdánlivě nic nechybí. Ovšem negativum těchto částí bývá nahuštěnost domů v těsné blízkosti, čili ztráta soukromí. Rádi byste si s manželem či s rodinou poseděli na zahrádce a ogrilovali si kus masa, ale máte pocit, že vás neustále někdo sleduje? Vybudujte si proto své vlastní, soukromé posezení. Vsaďte na zastřešenou pergolu, dřevěný plůtek, masivní zahradní nábytek a keře, za kterými na vás zvědavé oči sousedů, nemůžou.

Pergola vám zajistí soukromí, autor: architectofteromPergola vám zajistí soukromí, autor: architectofterom

Článek Zahradní architektura – pozemek trochu jinak byl publikován 18. prosince 2012 v 16.00 v rubrice Zahrada. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...