Krb, dominanta obývacího pokoje

Tagy:  uzavřený krb, otevřený krb, biokrb, elektrický krb, plamen, oheň

Sponzorované odkazy:

Krb, dominanta obývacího pokoje

Jen málokteré zařízení dělá tak příjemný dojem, jako právě krb. Obliba krbů zažívá, tak jako ostatně všechno, své vlny velkého zájmu a nalezneme jej v mnoha moderních vilách i v domech zařizovaných ve starším stylu. Kouzlo krbu je ohromné a možná je právě tím, co schází našemu obývacímu pokoji k dokonalosti.

Otevřený nebo uzavřený krb?

Mnoho z nás má slovo krb spojené s otevřeným žárovištěm, ve kterém můžeme pozorovat mihotající se plamínky. Tato představa je pěkná, ale poněkud nepraktická. Co se krbů týče, bývá v zásadě dávána přednost krbům uzavřeným, které jsou z mnoha hledisek praktičtější. Z otevřených krbů totiž téměř neustále lítá popel a prach z něj se může usadit kdekoliv. I pach kouře nemusí být příjemný, obzvláště prosákne-li jím koberec, pohovka a oblečení. Otevřený krb nám tak přidělá mnoho práce, což zastíní jeho báječný dojem. Uzavřený krb je lepší variantou již z toho důvodu, že místnost dokáže daleko lépe vytopit. U otevřených krbů je totiž ohromné množství ztrátového tepla, které uniká komínem ven. Tento problém je u uzavřených krbů vyřešen a je dokonce možné pomocí nich vytopit i více místností.

O příjemný pohled do hořících plamenů v žádném případě nepřijdeme, ba naopak si jej budeme moci užít bez nepříjemných vedlejších efektů. Obzvláště v zimních měsících se nám bude pohodlně odpočívat před hořícím krbem za zvuku příjemného praskání dřeva. Před krbem je obvykle umístěná sedačka, nebo je sezení vytvořené na zemi před ním. Měkký koberec s polštářky taktéž poslouží jako skvělé odpočinkové místo vedle hřejivého krbu.

Autor: auntjojoAutor: auntjojo

Zajímavé alternativy

Kdo si krb na dřevo z nějakého důvodu nemůže dovolit, má k dispozici několik alternativ, jak plápolající plamínky do svého domova přesto přinést. Variantou je biokrb či elektrický krb, který nepotřebuje komín a můžeme jej tak umístit i do panelového bytu. Navíc náklady na jeho pořízení i provoz jsou naprosto přijatelné. S elektrickým krbem sice přijdeme o šumění praskajícího dřeva, spokojíme-li se však s efektem hoření polínek, budeme s elektrickým krbem přesto spokojení. Elektrické krby se prodávají v mnoha formách a velikostech a skvěle simulují hoření skutečného dřeva. Jsou zdrojem tepla a hlavně zalijí pokoj příjemným hřejivým světlem. Krb zkrátka sluší každému domovu a dokáže pozvednout atmosféru do nečekaných výšin.

Autor: greenbrokeAutor: greenbroke

Článek Krb, dominanta obývacího pokoje byl publikován 8. března 2010 v 00.00 v rubrice Doplňky. Autorem článku je Šárka Rychtářová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...