Chcete mít zářivou sprchu plnou lesku?

Sponzorované odkazy:

Chcete mít zářivou sprchu plnou lesku?

Spousta lidí preferuje před koupáním ve vaně sprchování. Sprchové kouty mají však jednu nevýhodu – velmi rychle se na dveřích sprchy usazuje vodní kámen. Obzvláště, máte-li doma tvrdou vodu. Jak na čistou, lesklou sprchu bez nánosů vodního kamene, zbytků mýdla a plísně?

O sprchu se musíte staratO sprchu se musíte starat

Někteří mají dokonce pocit, že sprcha je tak nějak samočistící. To je hrůza, že? S ohledem na to, že se používá každý den, myjeme tam ze sebe maz, zbytky mýdla obsahují i odumřelé kožní buňky, bývá sprcha jedním z nejšpinavějších objektů v koupelně, hned po toaletě.

Při každém sprchování byste si měli zapnout odsávání par, anebo koupelnu alespoň řádně vyvětrejte. Během sprchování se do ovzduší v koupelně uvolňuje spousta vodní páry, a tak se velmi často v rozích sprchového koutu objevuje plíseň, která je zdraví nebezpečná. Nemyslete si, že pokud plíseň postříkáte obyčejným sprejem proti plísni na bázi chlóru, který ji pouze vybělí, ale nevyřeší příčinu jejího vzniku, máte po problému. Při drhnutí plísně se do vzduchu uvolňují spóry, které se nám mohou usadit v plicích a způsobit velmi nepříjemné zdravotní problémy. Pokud už proti plísni bojujete, na její čištění si nasaďte respirátor a během celého procesu opravdu razantně větrejte.

Nezapomeňte čistit spáry mezi obkladyNezapomeňte čistit spáry mezi obklady

Jak často sprchu čistit?

Úplně ideální by bylo každý den, ale udělejte si na důkladný úklid sprchy čas minimálně jednou týdně. Odstraňte nečistoty a vlasy z odtoku sprchy. Důkladně očistěte kachličky a osprchujte. Alespoň jednou za měsíc se důkladně zaměřte na vyčistění spár mezi obklady. Na dveře, ať jsou již vyrobené z tvrzeného skla, či laminátu, použijte speciální přípravek na koupelny, doleštit můžete čističem na okna. Po té setřete do sucha.

Dveře utírejte do suchaDveře utírejte do sucha

Chcete-li si ušetřit práci, existují nejrůznější vychytávky, jako natřít skleněné sprchové dveře pěnou na holení, aby se nazamlžovaly, či je můžete postříkat speciálním prostředkem, díky kterému po dveřích voda rychleji steče, neusazují se tam kapky vody a tím pádem nebudete bojovat s vodním kamenem. Funguje to na podobném principu jako tzv. tekuté stěrače do automobilu. Většinou jsou tyto přípravky vyrobeny za pomoci nanotechnologií.

Vaničku sprchy byste měli čas od času vyčistit antibakteriálním přípravkem, který ji vydesinfikuje. Dávejte při desinfekci pozor, aby přípravek nebyl příliš agresivní a nepoškodil akrylátovou vaničku.

Hlavici čistěte jemnými prostředkyHlavici čistěte jemnými prostředky

Chromované povrchy vyčistěte speciálním prostředkem, určitě je nečistěte čističi na bázi chlóru. Většinou bude stačit utěrka z mikrovlákna a nakonec je utřete do sucha.

Jednou za čas byste měli myslet i na důkladnou očistu odpadního potrubí a použít čistič, který z odtoku odstraní mastnotu, vlasy a zbytky mýdla.

Tip: Pokud nemáte čas na úklid bytu, můžete si ho objednat na stránkách cleanwhale.cz

Článek Chcete mít zářivou sprchu plnou lesku? byl publikován 22. března 2022 v 08.00 v rubrice Byt. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...