Pokojové rostliny a světlo

Sponzorované odkazy:

Pokojové rostliny a světlo

Světlo je jednou ze základních životních podmínek života na zemi. Neplatí to jen pro nás, ale i pro naše pokojové rostliny. Můžete je přiměřeně zalévat, hnojit, ale pokud světlomilné květiny budete mít v rohu chodby, stejně vám neporostou.

Sukulenty a kaktusy snesou horší světelné podmínkySukulenty a kaktusy snesou horší světelné podmínky

Spousta interiérových květin pochází původně z tropů, tedy milují stabilní teplotu a dostatek světla. Jiné fungovaly v domorodé džungli, jako podrosty vysokých stromů, které jim světlo braly, a tak jsou přizpůsobeny životu v polostínu, tyto rostliny nejsou většinou náročné na světelné podmínky, ale zase mají raději větší vlhkost vzduchu. Pěstování rostlin není taková alchymie, jak by se mohlo zdát. Stačí zjistit, jaké podmínky mají rády květiny, které máme doma (popřípadě si je chystáme pořídit).

Náš tip: V podstatě funguje pravidlo, že čím více se přiblížíte při pěstování autentickému podnebí, ze kterého rostlina pochází, tím více vám bude prospívat.

Drobné květiny zalévejte málo, ale častějiDrobné květiny zalévejte málo, ale častěji

Světlo přicházející oknem

Mnoho z nás předpokládá, že sluneční světlo procházející našimi okny bude pro naši pokojovou rostlinu dostatečné a v některých případech tomu tak opravdu je. Světlo, které prochází sklem, však není tak silné jako přímé venkovní sluneční světlo. Také, pokud své rostliny nepěstujete ve skleníku, či prosklené venkovní zahradě, jas světla se bude měnit po celý den, v závislosti na tom, na jaké světové straně je okno, u kterého rostliny pěstujete.

Mezi další faktory ovlivňující množství slunečního svitu procházejícího oknem patří velikost okna, okapy a stínění okolními stromy a budovami. V zimě je slunce na obloze níže, takže může být ve vašem pokoji více přímého slunce – jeho intenzita je však slabší než v létě a denního světla je méně.

Každé květině prospívá jiné světloKaždé květině prospívá jiné světlo

Jaké výhody nám jednotlivé světové strany přináší?

Na severní polokouli přijde nejvíce slunečního světla do okna orientovaného na jih. Jas a doba trvání však budou záviset na výše uvedených faktorech. Západně orientovaná okna nabízejí ráno stín, ale odpoledne do nich praží přímé slunce. V létě je to obvykle nejteplejší část dne, takže rostliny jsou vystaveny opravdu velkému horku. Na východní straně je tomu přesně naopak. Po ránu je tam velmi jasno a navečer je celý pokoj spíše v polostínu – zejména v létě. Ranní slunce je však méně intenzivní a ani vám rostlinu nespálí.

Okna orientovaná na sever nabízí malé množství světla, jeho intenzita se během dne příliš neliší. Na sever se hodí například u nás oblíbený tchýnin jazyk, či spící panna (aglaonema). Existuje dokonce i spousta druhů především LED přídavného osvětlení. Asijci jsou známí tím, že si doma svítí na oblíbené bambusy. Bydlíte-li v domě, můžete tmavá místa vyřešit i světlovody.

IbišekIbišek

Příliš mnoho světla

Někteří zase řeší, že jim domů svítí sluníčko naopak příliš. Stačí v nejexponovanější hodiny (po ránu, odpoledne – záleží na světové straně) zatáhnout žaluzie, či závěsy. Nebo můžete mezi rostliny a okno postavit například paraván. Příliš mnoho slunce může květiny i spálit – poznáte podle vybledlé barvy květů a listů, přemnožení škůdců, či úplného seschnutí rostliny.

Světlé místo s občasným sluncem prospívá kaktusům, citrónovníkům, fíkusům, ibiškům, kanachoím a sukulentům. Anturiím, monsterám, ibiškům, liliím a dracenám nebude vadit ani více přímého slunce. Ve stínu si budou libovat například šplhavice a áronovité, toulcovce, tchýnin jazyk a kulkas, který má svůj původní domov na Zanzibaru.

Článek Pokojové rostliny a světlo byl publikován 5. června 2021 v 09.00 v rubrice Dům. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...