SMART světelné budíky

SMART světelné budíky

S počínajícím podzimem k nám přichází pro mnohé jistá nepříjemnost, a to ve formě buzení a vstávání do tmy. V tomto článku se vám pokusíme představit některá zajímavá řešení, která využívají nový způsob šetrného buzení mimo klasického zvuku budíku, který je nám obzvláště ve tmě, opatrně řečeno, poněkud nepříjemný.

Cítíte se rozlámaně, unaveně, při podzimních a zimních ránech, dokonce i po 8 a více hodinách spánku? V polospánku stisknete na budíku, mobilu SNOOZE a nevíte, jak se dostat ven z postele?

Nejste sami. Problém je v tom, že lidé prostě nejsou naprogramováni vstávat před východem slunce.

Naše vnitřní biologické hodiny (nazývané také cirkadiánní rytmus) regulují náš spánkový program. A naše denní hodiny jsou naprogramovány tak, aby se lidé probouzeli od pradávna takto:

Vycházející slunce odstartuje pokles produkce melatoninu (hormonu, který nám pomáhá spát) a začíná bdění.

Pomalu rostoucí množství světla nás jemně přesune do lehčích fází spánku (ze kterých se snáze probudíme).

Nakonec se probudíme za světla a/nebo zvuků kolem nás. Tak je 20–30 minut od východu slunce zahájen proces probuzení.

Tímto pomalým procesem se budete cítit skutečně vzhůru, když se probudíte.

Pro většinu z nás je však tento cyklus v zimě rázně zkrácen. Používáme budíky, které nás doslova vystresují před východem slunce. Často se náhle vzbudíme, až když se ozve hlasité pípání.

Toto nepřirozené buzení nás pak zanechá v polospánku, který může trvat až 2 hodiny od chvíle, kdy jsme probuzeni. (Odborníci nazývají tento stav sociálním jetlagem).

Ale kromě toho, že požádáte svého šéfa, aby vás nechal chodit do práce později, jaké máme k dispozici řešení?

Řešení spočívá ve využití potenciálu Smart Lights zdrojů, tedy velmi chytře nasimulovaným rozedníváním před spuštěním zvonění, pípání či hudby, které nás má následně, již při odpovídajícímu světle, zcela probudit.

Jak to tedy funguje:

Nastavíte čas, kdy chcete probudit. Řekněme, že je to 6:30.

15–30 minut předtím, než se budete chtít probudit, světlo se trochu rozsvítí a pomalu přidává na intenzitě. Některé modely také mění barvu světla, jakmile svítí intenzivněji, z teplé bílé na denní bílou.

V době, kdy jste si vybrali (v našem příkladu 6:30), svítí světlo naplno a zazní alarm budíku.

Když zazní budík, jste již připraveni vstát, protože vaše vědomí pomalu procházelo do lehčích spánkových stavů. Alarm na konci vám pak jednoduše sdělí, že je na čase vstát z postele.

A ještě je tady další tech-vychytávka, která nás skutečně překvapila.

SMART světelný polštář!

„Inteligentní světelný polštář“ Sunrise funguje tak, aby vám poskytl možnost klidnějšího spánku, aniž byste se museli obávat stresujících zvukových alarmů, které se náhle bez varování ozvou.

Polštář Sunrise je navržen s inteligentní technologií, která jí umožňuje sledovat spánek a zjistit, kdy nejvíce odpočíváte – monitoring spánku přes aplikaci. Polštář Sunrise je také schopen přehrát vaši oblíbenou relaxační hudbu, která vám pomůže usnout spát klidněji.

Nejlepší funkce inteligentního světelného polštáře „Sunrise“ je v zabudovaném osvětlovacím systému, který vás jemně probudí světlem se zvyšující se intenzitou. To odstraňuje potřebu zvukových alarmů a napodobuje rozednívání slunečním světlem, které vám pomůže probudit se jemněji a více odpočinutě.

Text+foto: LEDsviti.cz

Článek SMART světelné budíky byl publikován 27. října 2018 v 21.45 v rubrice PR články. Autorem článku je Inzerce. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...