Zbavit se vlastního stromu na zahradě? Pozor na legislativu!

Zbavit se vlastního stromu na zahradě? Pozor na legislativu!

Vyrostl vám v blízkosti domu strom, který vás a vaši nemovitost ohrožuje? Pak je na místě se ho zbavit. Ovšem pozor, ne pokaždé je možné vzít do ruky pilu a dřevinu jen tak uříznout. V některých případech musíte zažádat o povolení.

Kácení stromů se tu a tam nevyhne téměř žádné zahradě. Některé stromy zahynou, jiné poničí bouřka, nebo silný vítr. Ne každý strom ovšem můžete jen tak pokácet, byť se nachází na vašem vlastním pozemku. Některé stromy sice můžete kácet bez povolení, na jiné povolení potřebovat budete. Zkrátka pozor na legislativu!

Které stromy mají zelenou?

Na základě vyhlášky z roku 2013 o ochraně přírody a krajiny máte povoleno zbavit se jakýchkoliv ovocných dřevin, tedy jabloní, hrušní, ořešáků, třešní, višní atd. Kácení ostatních stromů je možné jen za splnění určitých podmínek. Například lípu, břízu a dub je možno pokácet bez povolení pouze za předpokladu, že ve výšce 130 cm nad zemí obvod jejich kmene není větší než 80 cm. V případě mohutnějších stromů už musíte podat žádost příslušnému obecnímu úřadu, či odboru životního prostředí magistrátu.

Co žádost musí obsahovat?

Žádost musí obsahovat vaše jméno a adresu, doklad o vlastnictví pozemku, informace o dřevinách, jež chcete porazit, jejich počtu a zdůvodnění, proč se jich chcete zbavit. Na rozhodnutí úřad má 90 dní.

Svépomocí nebo s profesionálem?

Pokud povolení máte vyřízené, můžete se pustit do samého kácení. Zvážit musíte, zdali strom zvládnete porazit sami, či se raději obrátíte na profesionály. To záleží na velikosti poráženého stromu. Drobnou jabloň nebo švestku porazíte řetězovou pilou, chcete-li ovšem odstranit vzrostlejší dub, doporučujeme oslovit odborníky, již mají s kácením stromů zkušenosti.

Hledejte na internetu

Najdete je třeba na internetu. Do vyhledávače jednoduše zadejte například pojem rizikové kácení stromů Brno a vyberte firmu, jež vám bude nejvíce vyhovovat. Apropos hledání na internetu. Internetové vyhledávače vám najdou profesionální firmy napříč obory. Máte před sebou stěhování? Zkuste zadat pojem stěhování Brno. Sháníte vestavěnou skříň? Do vyhledávače naťukejte vestavěné skříně Brno.

Článek Zbavit se vlastního stromu na zahradě? Pozor na legislativu! byl publikován 7. října 2018 v 13.00 v rubrice PR články. Autorem článku je Inzerce. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...