Jak si zařídit domácí dílnu?

Tagy:  kotoučová pila, hoblovka s protahem, pohony

Jak si zařídit domácí dílnu?

Máte kousek prostoru, který vám říká pane a vy si v něm chcete vytvořit svoji vysněný kousek zázemí, kde budete svým králem a králem kutilů? Jak takovou domácí dílnu zařídit?

Zařídit si vlastní domácí dílnu lze téměř v jakémkoli místě a prostředí, jen vědět jak na to. Dílna ve vašem rodinném domě je ideálem – máte to blízko domů a můžete chodit do dílny téměř v bačkorách. A pokud nemáte nějak blízko ani sousední domy, nemusíte řešit ani hlučnost svých dílenských činností.

Dílna mimo obytnou zónu a mimo vaše bydliště je sice trochu z ruky, ale na druhou stranu je malou výhrou, jelikož nemusíte řešit odhlučení ani sousedy. V případě že dílnu zařizujete v bytovém domě, je nasnadě o odhlučnění uvažovat. K tomu vám pomohou speciální sádrokartonové desky v modré barvě, které jsou pro izolaci hluku určeny. Těmi postačí obložit zdi a někdy i strop. Poté vymalujete a je hotovo, můžete svoji vysněnou dílnu začít zařizovat.

Pak už sepište seznam dílenského nábytku, nářadí, náčiní a dalšího vybavení a hurá na nákupy. Něco málo jistě již máte, ale větší část je nutno pořídit. A tak mějte pro začátek připraven nějaký finanční obnos. Některé nářadí a přístroje jsou specializované a tím ve vyšší cenové relaci.

přímočarý pohonpřímočarý pohon

Základem je jednoduchý nábytek a dobré osvětlení

Z nábytku je to především velký pracovní stůl, tzv. ponk, a policové regály, nebo police, případně nějaké skříňky k uložení nářadí, a šuplíky, krabičky, dózy či kufříky pro uložení drobného materiálu. Od věci není ani malý kancelářský pracovní stůl s psacími potřebami pro nejrůznější záznamy, náčrtky a poznámky. Ke stolu určitě patří židle, a k ponku doporučujeme druhou. Důležité je rovněž osvětlení, mělo by být centrální, ale k němu ještě u psacího stolku lampa, stejně jako u ponku. Poslouží dobře při zpracovávání drobností a jemnějších pracích.

Základní nářadí a materiál

Na ponk patří svěrák, a ze základního nářadí zcela jistě nesmí chybět kladívko, štípací a kombinované kleště, šroubováky různé síly, pilka na dřevo, pilka na železo a sada klíčů. Z materiálu je nejdůležitější ten spojovací (hřebíky, vruty, šrouby, matky, hmoždinky, nýty, háčky), který se hodí na pestrou paletu činností od různých oprav, přes úpravy až po drobnou a střední výrobu. Dále využijete dláta, smirkové papíry různé hrubosti, vodováhu, i nějaké to ředidlo s barvou.

Speciální přístroje

Pokud máte v plánu větší kutilskou činnost, tak se neodejdete bez dalších přístrojů a nářadí specializovaných k jednomu či dvěma účelům, které je vybaveno vlastním pohonem. K těm patří vrtačka, bruska a obyčejná i příklepová vrtačka.

kotoučová pilakotoučová pila

Pokud bude vaše činnost zaměřena na zpracování kovů, neobejdete se bez kotoučové pily na kov, rozbrušovací pily, cirkulárky anebo přímočaré pily. Cirkulárku dnes koupíte i jako 2 v 1, tedy takovou, kterou je možno využít jak na kov, tak na dřevo.

hoblovka s protahemhoblovka s protahem

A naopak pro práci se dřevem jsou nezbytné hoblovací prostředky – někomu stačí obyčejný hoblík, ale ideální je hoblovka s protahem, hodí se i svěrák, stojany na vrtačku a nějaké pilky. Vrtačku ve stojanu využijete jistě i při práci s elektronikou, ale mezi základním nářadím by v tomto případě neměla chybět především pájka. Bez ní se u elektroniky neobejdete.

Bezpečnost a úklid

Mimo nábytku a nářadí myslete také na bezpečnost při práci a úklid po ní. A tak v seznamu věcí do dílny mají své místo ochranné pomůcky jako jsou rukavice, dobré a pevné boty, vhodné pracovní oblečení a ochranné brýle. A někde po ruce v dílně by měl být na viditelném místě hasicí přístroj. Pro úklid postačí kyblík, smeták s dlouhou rukojetí, nějaké pracovní utěrky k mokrému i suchému úklidu a smetáček s lopatkou.

Zdroj foto: Svarecky-obchod.cz; Forin.sk

Článek Jak si zařídit domácí dílnu? byl publikován 20. dubna 2018 v 22.30 v rubrice PR články. Autorem článku je Pavla Jelínková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...