Blíží se jaro a zároveň se blíží i jarní příprava zahrady

Tagy:  zahrada, příprava zahrady po zimě, jarní práce na zahradě

Sponzorované odkazy:

Blíží se jaro a zároveň se blíží i jarní příprava zahrady

Příroda a s ní i zahrada se začíná pomalu probouzet ze zimního spánku. Abychom zahradě v probouzení pomohli, je třeba o ni začít včas pečovat. Nejprve ale počkejte, až teploty překročí nulu a půda rozmrzne, abyste například trávníku více neuškodili, než pomohli. Potom trávník posekejte, provzdušněte, vysejte novou trávu a řádně ji prohnojte. Pak můžete pokračovat dál.

Cesta mezi stromy a keřiCesta mezi stromy a keři
Autor: Gail Siptak

Nejprve začněte se stromy a keři

Na jaře je třeba připravit se na léto, a to výsadbou ovocných stromů, potom okrasných keřů a následně jehličnanů. Březen je rovněž vhodný na výsadbu popínavých rostlin, maliníku, borůvek a jahodníku. Po zasazení stromy a keře seřízněte a stejně jako trávu, důkladně prohnojte organickou hmotou.

Krásně upravená zahradaKrásně upravená zahrada Autor: Milla2011

Potom připravte záhony

Na vyvýšených záhonech prokypřete půdu, odstraňte z ní plevel, který pomalu začíná klíčit, a hezky ji uhlaďte hrabičkami.

Zeleninu a bylinky můžete zasít hned v pařeništi nebo fóliovníku. Ale pozor, některé druhy zeleniny jsou více choulostivé (například okurky a rajčata), proto je nechte vzejít nejprve v květníku doma. To se netýká kořenové zeleniny, raného salátu, pórku, zelí a jarního česneku nebo bylinek: pažitka, estrogen, máta, bazalka, oregano, rozmarýn, šalvěj a tymián, které můžete už v druhé polovině března vysévat venku na záhonu.

Květiny oživí zahradu a jsou to právě ony, které dělají zahradu krásnou. V březnu můžete vysévat měsíček, sluncovku a ostružku, na konci dubna pak hledík a hvozdík. Pozornosti by neměly uniknout ani růže, kterým můžete odstranit zimní ochranu nebo zasadit nové.

Relaxační místo na zahraděRelaxační místo na zahradě Autor: jaznak

Opravy a dokoupení

Když vysvitne sluníčko, můžete také postavit nebo renovovat skleník, fóliovník a také zahradní domek, pergolu, krb anebo ohniště. A protože zahrada není jen práce, ale také zasloužený relax, nezapomeňte ji zkrášlit také zajímavou houpačkou, kterou si můžete klidně i vyrobit, o to víc si jí budete užívat.

Článek Blíží se jaro a zároveň se blíží i jarní příprava zahrady byl publikován 19. února 2018 v 08.00 v rubrice Zahrada. Autorem článku je Karolína Arnoštová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...