Jak na výběr zahradní pergoly

Jak na výběr zahradní pergoly

Rádi byste si zpříjemnili a prodloužili pobyt na zahradě? Elegantní pergola vám umožní venkovní posezení, i když třeba mrholí, či naopak pálí slunce. Zatímco ostatní zahrádkáři už budou mít po sezóně, vy ještě můžete grilovat s rodinou a přáteli. Poradíme vám, jak vytvořit příjemné a současně praktické zákoutí.

Několik tipů

Protože je možností – zejména z ohledu materiálu – opravdu bezpočet, vybírejte především podle účelu, který by vaše pergola měla splňovat. Tím se alternativy přece jen mírně omezí. Má tvořit trvale krytý přístřešek, dekorativní prvek zahrady, střídavě kryté posezení na terase? Dále je třeba zohlednit, na jakém místě bude pergola stát. Je-li umístěna na volném prostoru v zahradě, měla by ladit především s okolní vegetací, pokud ji přilepíte ke stěně rodinného domu, musí působit jako jeho přirozená součást. Obecně platí, že by vaše pergola měla ladit s vaším domem a celkovým stylem zahrady. K moderní novostavbě je tedy ideální společnicí elegantní hliníková pergola, zatímco chalupa u lesa nejvíce ocení voňavou dřevěnou pergolu.

Kouzlení s hliníkem

Hliníkové pergoly mají celou řadu praktických výhod, které vás možná přesvědčí rozhodnout se právě pro ně. Zajímavé jsou zejména možnosti jejich zastřešení. Pergoly s posuvnou střechou z nepromokavé PVC tkaniny, případně s ještě luxusnější rolovací střechou, odolají jakémukoliv nečasu, přitom však můžete látku stáhnout a užívat si výhledu na blankytně modrou oblohu. Jinou variantou jsou naklápěcí lamely, které lze šikovným způsobem polohovat dle potřeby. Pro zastřešení zimní zahrádky zase nejlépe poslouží pergoly s pevnou střechou, buď z komůrkového skla, nebo z bezúdržbového polykarbonátu. Pevná střecha je také skvělou alternativou pro přístěnek pro auta.

Dřevěné pergoly: jaké dřevo zvolit?

Pokud jste již na zahradě stavěli, nebo si pořizovali například nábytek z masivu, pravděpodobně víte, že smrkové dřevo je nejlevnější, avšak nejméně odolné. Lepší možností je voňavá borovice, zde ale bývá občas na překážku vysoký obsah smolných látek. Nejoblíbenějšími alternativami tak zůstávají dub a buk, jejichž dřevo jen tak něco nezničí. Poslední dobou s nimi soupeří exotičtější souputníci a do popředí se dostává například kanadský cedr, který se může pochlubit dlouhou životností i bez jakékoliv impregnace. Tomu ale samozřejmě odpovídá vyšší cena.

A co velikost a tvar?

Někteří tvrdí, že pergola by rozhodně neměla být příliš velká, protože pak mizí veškerá atmosféra poklidného, stinného koutku. Nenechte se ovlivnit – zda chcete posezení pro dva, přístřešek na auto či místo na zahradní párty, je skutečně jen a jen na vás. Samozřejmě není ideální, aby vám pergola zabrala polovinu zahrady, pokud do ní však chcete umístit posezení, gril a krb, příliš stísněná také být nemůže. Kromě klasického obdélníkového či čtvercového půdorysu lze zvolit moderní půlkruhovou variantu. Umístit ji můžete do rohu zahrádky, přímo k domu i jako samostatně stojící prvek.

Pergola od profesionála, nebo svépomocí?

Ti méně zruční z nás mají v této otázce jasno, pro šikovného jedince ovšem není nemožné vyrobit si pergolový systém vlastníma rukama. Mimo to lze koupit typizované konstrukce pergoly i stínící prvky v setu, který je připraven k sestavení, což už zvládne větší procento lidí. Tento stavebnicový systém se hodí pro všechny, kteří chtějí ušetřit a nemají vyloženě specifické požadavky na vzhled pergoly. Profesionálně vybudované pergoly na zakázku bývají o něco nákladnější, o to větší jsou ovšem možnosti, jež budete mít na výběr, ať už z pohledu náročnosti provedení, nebo použitých materiálů. Chcete-li pergolu co možná nejvíce přizpůsobit svým představám, specializovaný výrobce je tou pravou alternativou. Specialistou na hliníkové pergoly je u nás společnost Sunsystem.cz s více než dvacetiletou zkušeností.

Článek Jak na výběr zahradní pergoly byl publikován 27. listopadu 2017 v 16.15 v rubrice PR články. Autorem článku je Inzerce. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...