Neodkládejte sanace zdiva na zimu

Neodkládejte sanace zdiva na zimu

Trápí vás vlhké zdi, máte mokré mapy na omítce uvnitř i zvenčí na fasádě? Ani po důkladném vyvětrání se nedokážete zbavit zatuchlého, těžkého vzduchu? Pak je nejvyšší čas pustit se do okamžité sanace zdiva, ideálně v letních měsících. Existuje více možností, jak vlhkost odbourat a do budoucna jí zabránit. Záleží na míře poškození zdi a důvodech, proč se vlhkost ve zdi drží. Míru poškození a vhodnou variantu sanace určí odborníci. Vaším laickým zásahem byste si nemuseli vůbec pomoci, naopak by zeď mohla být nenávratně poničena.

Různé typologie hydroizolace vlhkého zdiva

Specialisté, kteří mají letité zkušenosti se sanacemi, nejprve po bližším prozkoumání objektu určeného k záchraně a sanaci zdiva vymyslí strategii i způsob izolace. Měření vlhkosti zdiva se provádí přístrojem Moist se softwarovým zpracováním získaných dat. Toto měření spolehlivě určí příčinu a vyhodnotí data pro zvolení nejvhodnější metody sanace zdiva. K izolaci se využívá například narážení nerezových plechů, podřezání zdiva řetězovou pilou i diamantovým lanem. Účinné jsou rovněž metody aktivní elektroosmózy, chemické injektáže a jádrového vrtání. Spodní stavby se hydroizolují s využitím PVC.

Na schodiště a těžko přístupná místa se hodí chemická injektáž

Tam, kde nemůže být účinné strojové podřezávání zdiva, nastupuje funkční metoda: chemická injektáž. Této technologie se s úspěchem využívá u všech typů vlhkých zdí. Vnitřní vodoodpudivosti a vyplnění pórů stavebních materiálů je dosaženo napuštěním zdiva injektážní látkou. Do předem předvrtaných spár se napustí chemická sloučenina, a tím je vytvořeno prostředí, jež brání pronikání zemní vlhkosti. Látky, které se do předvrtaných otvorů tlakově napouštějí, jsou například silikonové mikroemulze, krémy, akrylátové gely a polyuretanové pryskyřice.

Kombinace injektážních hmot dle charakteru zdiva

Tento způsob je rychlý, účinný a šetrný ke stavebním konstrukcím. Nedochází k porušení statiky domu a narušení vzhledu interiéru. Proto se chemické injektáže využívá i v těžko přístupných místech, kde nelze využít strojového podřezání – na schodištích, v zákoutích a výklencích uvnitř budov. Tento postup je výhodný ve variabilitě zdiva, používá se různé chemické složení vzhledem k typu stavebního materiálu. Kámen, beton a cihla si zaslouží jiné materiály určené k injektáži. Izolace mohou být rubové i plošné, clony zase horizontální a svislé. Více se o vhodné izolaci vlhkého objektu dozvíte na stránkách odborné firmy izolacehroz.cz.

Článek Neodkládejte sanace zdiva na zimu byl publikován 17. července 2017 v 16.15 v rubrice PR články. Autorem článku je Inzerce. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...