Jak bydlet úsporněji? Máme bezva tipy!

Tagy:  byt, dům, šetřit peníze, finance, rodina, rozpočet

Sponzorované odkazy:

Jak bydlet úsporněji? Máme bezva tipy!

Ať už bydlíte v menší garsonce anebo jste se přestěhovali do rodinné vily, beztak přemýšlíte nad tím, jak co nejvíce ušetřit. Za klasické služby totiž mnoho rodin i jedinců vyhazuje tisíce korun a nutno podotknout, že zcela zbytečně. Nebylo by lepší, ušetřit tyto peníze třeba na lepší dovolenou nebo na nové oblečení? A že nevíte, jak v domácnosti šetřit? My vám dáme ty nejlepší tipy.

Ani voda není zadarmo

Říká se, že vody je všude dost a proto je takřka zdarma. VC domácnosti za vodu platíte menší peníze, ale ani ty nejsou zanedbatelné. Ve výsledku vás totiž účet za vodu vyjde co měsíc na několik tísic korun. Jak je to možné? Sprchujete se, koupete, myjete nádobí, vaříte a splachujete. K tomu všemu vodu nezbytně potřebujete a tak se kubíky jenom hromadí a tečou. Jak na spotřebě vody vhodně ušetřit? Neokýtvejte zbytečně vodou při sprchování a nenapouštějte si vanu několikrát týdně. Ušetřit můžete take na pořízení myčky. Mytím nádobí v myčce totiž spotřebujete až o 70% méně vody, než při mytí nádobí ručně. Rozmyslete si take, zda budete svoji vodou z domácnosti zalévat celou zahradu, včetně trávy. K takovým účeům vám skvěle poslouží voda dešťová.

Autor: Jessica SpencerAutor: Jessica Spencer

Místo topení raději krbová kamna

Ještě stále se v domácnostech hojně vyskytuje klasické topení, a to nejčastěji plynové. Dle statistik je však nejvýhodnější topit kamny nebo krbovými kamny. Díky nim spotřebujete až o 60% méně energií, ale teplo budete mít doma stále stejné, ne-li dokonce větší. Krbová kamna také nejsou bůh ví jak nákladná a pokud si k nim pořídíte domovní rozvody, lze s nimi hravě vytopit všechny místnosti v dome nebo byte. Pořiďte si krbová kamna, která se stanou chytrou a úspornou topnou variantou a v místnosti navíc vypadají skvěle a o poznání lépe, než topení.

Buďte eko a úsporní zároveň

Některé domácnosti si potrpí na ekologii a vedle třídění odpadu by take chtěli značně ušetřit. Jsou zde samozřejmě možnosti, jak myslet ekologicky a zároveň u toho šetřit tisíce korun. Ne novou, ale stále velmi oblíbenou variantou jsou solární panely. Jejich instalace a smaotné pořízení samozřejmě něco stojí, ale následně můžete mít svoji vlastní energii vlastně po celý rok zdarma. Solární panely si nainstalujte ideálně na střechu nebo třeba na garáž. Solární panely mají navíc další výhodu, že vydrží dlouhé roky, aniž byste je museli měnit a investovat do dalších.

Článek Jak bydlet úsporněji? Máme bezva tipy! byl publikován 16. července 2017 v 12.00 v rubrice Byt a Dům. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...