5 trendů, které brzy změní náš způsob bydlení

5 trendů, které brzy změní náš způsob bydlení

Inteligentní domy a úspory energií jsou již dnes při návrzích nového bydlení velkým tématem. S vývojem nových technologií budou naše domácnosti ještě více měnit funkčnost, finanční náročnost i design. Těchto 5 trendů pravděpodobně už brzy posune standardy bydlení dál do budoucnosti.

1. Komunikativní spotřebiče

Dálkovým ovládáním můžete již dnes řídit téměř celou chytrou domácnost. Kromě televize třeba žaluzie, klimatizaci nebo vrata od garáže. V Gorenje vyvinuli dokonce pračku se sušičkou, kterou samo ovládá takzvané hromadné dálkové ovládání. Vysílač v rozvodné skříni vždy rozezná přechod na nižší tarif elektřiny a v případě naplněné pračky spustí praní a sušení.

Klasické dálkové ovladače, jak je známe dnes, by v budoucnu měla nahradit možnost ovládání hlasem. Co nejjednodušší způsob se snaží vyvinout třeba společnosti Google nebo Amazon.

Už dnes je ale na trhu k dostání chytrá lednice od firmy Samsung. Ta má uvnitř zabudované tři kamery, takže si její obsah můžete překontrolovat na svém telefonu už mezi regály v supermarketu. Kromě toho by se lednice měla stát kompletním centrem zábavy – umí přehrávat videa i hudbu nebo organizovat volný čas s plánovacím kalendářem pro celou rodinu.

Televize jako centrum domácí zábavy – nahradí ji v blízkém budoucnu ledničky? Foto: unsplash.comTelevize jako centrum domácí zábavy – nahradí ji v blízkém budoucnu ledničky? Foto: unsplash.com

2. Nábytek z tiskárny

Na to, abyste si vyrobili vlastní kus nábytku, už nemusíte být truhlářem. Se zvyšující se dostupností 3D tiskáren se také rozšiřují možnosti jejich využití. Technologie umožňuje přesně a rychle zrealizovat nejdivočejší vizuální návrhy. Futuristicky propletené židle nebo stoly jsou novým hitem v architektonických studiích i dílnách interiérových designérů.

V budoucnu se nejspíš dočkáme tisku rozsáhlejších trojrozměrných celků určených k tvorbě celých částí domů. K těm bude zapotřebí ještě dokonalejších a hlavně větších 3D tiskáren ve výrobních halách. Originální designovou kliku ke dveřím nebo nový špunt do vany si ale už dnes můžete vytisknout i sami doma.

3. Vzdušnost a hodně světla

Velké okenní plochy propouštějící sluneční světlo nahradí v ještě větší míře obvodové zdi nízkoenergetických a pasivních domů, které u nás po západním vzoru začnou hrát prim ve výstavbě. Rozhodování mezi plastovými a dřevěnými okny se stane minulostí. Velká okna se orámují nedeformovatelným hliníkem vhodným i na ta největší rozpětí.

Snadno omyvatelné a téměř bezúdržbové sklo se dnes stále více vkrádá do moderních interiérů. Bytoví architekti si zamilovali skleněné dveře, skleněná schodišťová zábradlí i grafosklo jako obklad do kuchyně. Stejně tak prosklené příčky se z administrativních budov a hotelů pomalu stěhují do moderních domácností. Vzdušný a prosvětlený prostor bude zřejmě stále více trendy.

4. Mikro-domky

Trend mini-bydlení se do světa rozšířil z přelidněných japonských měst a dříve nebo později se první prototypy dají očekávat i u nás. Energeticky úsporné bydlení na několika metrech čtverečních se kromě cenové dostupnosti a následných finančních výhod při užívání může pro nezávislejší jedince stát životním stylem.

Architektonická studia vyvíjejí víceúrovňové mikro-domky orientované na výšku. Obytný prostor je situovaný do několika podlaží využitelných pro denní činnost, spánek i skladování věcí. Zástupcem průkopnických montovaných systémů je třeba kanadský Nomad Micro Home.

5. Alternativní zdroje energie

Ekoarchitekto­nickou budoucnost nastínila už v roce 1994 postavená budova Heliotrop v německém Freiburgu. Solární panely na střeše poprvé v historii vyrobily více elektrické energie, než zvládl celý dům spotřebovat. Měl vlastní kompost i čističku odpadních vod.

Už v devadesátých letech minulého století ukázala budova Heliotrop cestu energeticky nezávislého bydlení. Foto: wikimedia.orgUž v devadesátých letech minulého století ukázala budova Heliotrop cestu energeticky nezávislého bydlení. Foto: wikimedia.org

Na seznamy nejmodernějších staveb po celém světě dodnes hromadně přibývají ekologicky navržené domy a vily s vlastními alternativními zdroji energie. Kromě solárních panelů jsou vybaveny domácími větrnými nebo vodními elektrárnami. V případě novostaveb by se podobný trend měl brzy stát samozřejmostí i u nás. Těšíte se?

Článek 5 trendů, které brzy změní náš způsob bydlení byl publikován 28. června 2017 v 00.00 v rubrice PR články. Autorem článku je Inzerce. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...