Výhody a nevýhody betonové tašky

Výhody a nevýhody betonové tašky

Odolnost, pevnost a mrazuvzdornost, izolace vlhkosti, promyšlený střešní systém, životnost či barevná stálost patří mezi výhody betonové tašky, pro kterou si ji vybírá mnoho majitelů budov. Jaké jsou její nevýhody a proč se rozhodnout právě pro tuto střešní krytinu?

Betonová taška představuje skupinu tradičních výroků, které jsou oblíbené především díky své odolnosti, pevnosti, životnosti a mrazuvzdornosti. Tyto vlastnosti jí zaručují neustálý nárůst popularity, díky čemuž moderní betonová střešní krytina v současnosti představuje více než šedesátiprocentní podíl na trhu realizovaných staveb. Příznivce klasických střech kromě její kvality uspokojí také její přirozený vzhled, široké spektrum barevných odstínů a přijatelná cena.

Výhody betonové tašky

Podívejme se nejprve na výhody, které betonová střecha nabízí pro stavitele a majitele domů a budov. Poté, abychom byli fér, si povíme o druhé straně mince a zmíníme i nevýhody, na které je třeba při výběru krytiny na střechu pamatovat.

1. Odolnost, pevnost a mrazuvzdornost

Betonová taška se vyznačuje v první řadě svou pevností. Tato vlastnost ji přímo předurčuje k použití v těch zeměpisných šířkách, kde přes zimu sněží. Tento druh střešní krytiny nosnost až 2000 N, navíc velmi dobře odolává klimatickým vlivům.

Kromě zatížení sněhem je to UV záření, nápor větru a v neposlední řadě i působení chemických složek v ovzduší. Navíc nevyžaduje si žádnou speciální údržbu, má samočisticí schopnost a její organické znečištění je odstraněno velmi jednoduše a to v podobě deště či větru.

Díky svým fyzikálním vlastnostem odolává působení ohně. Jelikož jde o nehořlavý materiál třídy A1, nemůže hořet, ani se vznítit av případě požáru do ovzduší neuvolňuje škodlivé látky. Obsahuje minimální množství pórů ( jen zhruba devět procent jejího povrchu), do kterých se může dostat voda a tím je vysoce mrazuvzdorná.

2. Izolace

Betonová krytina dokonale izoluje srážkovou vodu, přičemž bezpečný sklon střechy s takovým typem krytiny je 22 °. Kromě toho také výborně izoluje teplo, stejně jako i hluk v případě silných dešťů nebo při krupobití. Při sklonu střechy mezi 12 až 21 ° je zapotřebí kvalitnější doplňková hydroizolační vrstva nebo podtesnenie.

3. Ucelený střešní systém

Všichni výrobci v dnešní době nabízejí betonovou střechu jako ucelený systém. Širokým výběrem příslušenství umožňuje betonová taška komplexní dodávku potřebného materiálu od okrajových a větracích tašek až po ty s úchytem na hromosvod a dalšího, například kotvícího materiálu.

4. Snadná montáž

Identické rozměry a tvar všech kusů tašek a dalších dílů betonového střešního systému umožňují rychlou a poměrně jednoduchou montáž, protože všechny části do sebe přesně zapadají. Po správně provedené aplikaci betonové tašky tato krytina nepropustí dešťovou vodu ani v případě velmi vydatných srážek spojených se silným větrem. Pokud se konkrétní díl nebo kus tašky poškodí, jeho výměna je rychlá a jednoduchá.

5. Dlouhá životnost materiálu

Betonová taška se vyrábí z kvalitních surovin. Beton navíc časem dozrává, čímž se pevnost a kvalita materiálu postupně zvyšuje. Reálná životnost betonové střešní krytiny se odhaduje na nejméně padesát a více let. Této dlouhé životnosti odpovídá i dlouhá záruka na materiál, kde například betonová taška EURONIT nabízí záruku na třicet let.

6. Stálost tvaru a barvy

Beton svými fyzikálními vlastnostmi zaručuje tvarovou a barevnou stálost. Tento materiál je navíc přibarvený v celé škále barevných odstínů a životnost barvy je zajištěna i její povrchovou úpravou akrylátem. Povrch takto upravené betonové tašky může být buď matný nebo lesklý a kromě toho se takto zabraňuje vzniku zdraví škodlivých plísní.

7. Ekologický materiál

Množství energie potřebné na výrobu betonové tašky je minimální a to, že jde o vysoce ekologický materiál potvrzuje i fakt, že okolí výrobního místa není zatíženo škodlivými emisemi. Stejně se betonová krytina zpráva i po položení na střechu. Navíc, na její výrobu se používají výhradně přírodní suroviny a její výroba se realizuje kombinovanou technologií natahování a stlačování betonové směsi, což zajišťuje, že celý výrobní proces je šetrný k životnímu prostředí.

8. Univerzálnost

Beton je navzdory svému častému využití v průběhu své dlouhé a bohaté historie stále velmi moderním stavebním materiálem. Tento typ střešní krytiny je univerzální především svým designem a možností barevné variace, který je vhodný pro pokrytí tak tradičního domu na venkově, tak moderní budovy v městské části. Stejně se může aplikovat na střechy budov v jakékoliv nadmořské výšce.

9. Příznivá cena

Betonová střešní krytina je sice o něco těžší než ta pálená, ale vzhledem k její pevnost a odolnost je možná vyrábět jednotlivé kusy tašek větších rozměrů, a tím snížit jejich počet na metr čtvereční. Takto se samozřejmě snižuje i její výsledná cena. Její cenová atraktivita spočívá i v tom, že betonovou tašku netřeba vypalovat, čímž se do určité míry redukují náklady na její výrobu. Cena proto obvykle bývá jedním z nejvýznamnějších argumentů pro výběr právě betonové krytiny.

Nevýhody betonové tašky

Ve srovnání s pálenou taškou je betonová taška těžší, čímž klade větší nároky na celkovou kvalitu a únosnost krovu střechy. Pokud se otázka střešní krytiny řeší před samotným zahájením stavby a její váha se takto bere v úvahu již předem, betonová taška není žádným problémem. Ve srovnání s pálenou taškou je v tom zkrátka rozdíl.V případě staršího domu to někdy může způsobit menší komplikace, kterým se však lze zabránit kompletní výměnou krovu.

Můžeme tedy říci, že betonové střešní krytiny jsou vhodnější pro novostavby, které jsou na její váhu předem konstrukčně připravené. Hmotnost střešního pláště a zároveň velký formát tohoto typu krytiny má však pozitivní vliv na stabilitu a odolnost a to především při extrémních povětrnostních podmínkách.

Článek Výhody a nevýhody betonové tašky byl publikován 11. listopadu 2016 v 05.45 v rubrice PR články. Autorem článku je Inzerce. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...