Jak vybrat digestoř

Tagy:  digestoř, kuchyně, odsávání, komín

Jak vybrat digestoř

Na českém i zahraničním trhu jsou nabízeny tisíce modelů digestoří všech různých typů. Na výběr máte ze čtyř typů digestoří – klasické komínové, vestavné modely, ostrůvkové anebo podvěsné modely. Ve článku „Jak vybrat digestoř“ se dozvíte, který model je nejvhodnější pro vaši domácnost.

Komínové digestoře

Tento typ digestoří je nejprodávanější a nejdoporučovanější variantou do domácností. Jsou totiž napojeny na potrubí, které je vedeno mimo kuchyň. Např. do komína, větrací šachtou nebo přímo ven z objektu. Jedná se cenově dostupnou a efektivní variantu.

Vestavné a podvěsné (podstavné) digestoře

Vestavné modely mají naopak odtahové potrubí zabudované do horní řady skříněk kuchyňské linky, a tudíž designově nenarušují vzhled kuchyně.
Podvěsné modely se také umisťují pod horní skříňky, ale fungují pouze na bázi recirkulace vzduchu. Nasávaný vzduch je filtrován přes aktivní uhlí a pachový filtr, které jsou nutné za určitou dobu užívání vyměnit. Zpravidla se mění jednou za půl roku. V poslední fázi této recirkulace je vzduch vpouštěn zpět do místnosti. U tohoto typu recirkulačních digestoří se vzduch očišťuje od tuků a pachů. Výhodou odtahu je vyšší účinnost.

Ostrůvkové digestoře

Pokud vám to velikost místnosti dovolí, můžete si nad varnou plochu, kterou máte umístěnou uprostřed místnosti zabudovat odtahové potrubí s digestoří. Jedná se o tzv. ostrůvkovou digestoř, která je dekorativní ze všech stran.

Nákup a výběr digestoře

Digestoř vybírejte podle typu odsávání a velikosti místnosti. Při výběru též myslete na výkon spotřebiče. Doporučenou kapacitu si můžete snadno sami spočítat. Jak? Vynásobte velikost podlahové plochy s výškou prostoru krát deset. Optimálně by měl být vzduch v místnosti vyměněn desetkrát.
Ještě se zaměřte na hlučnost, typ odsávání a také na druh osvětlení, který mnohdy bývá opravdu nepostradatelnou součástí. Lepší a vhodnější jsou žárovky, které jsou nasměřovány kolno na pracovní plochu, nikoliv utopené uvnitř digestoře. Hlučnost digestoře je obzvláště důležitá v místnostech, kdy je kuchyň spojena s jídelnou a obývací místností. Při takovýchto dispozicích jsou doporučovány digestoře s nejvyšší rychlostí do 60 decibelů.
Na trhu jsou různé tvary digestoří, některé mají tvar komína, jiné lustru nebo zvonu. Jedná se jak o praktický a funkční doplněk, tak i o zajímavý dominantní prvek kuchyně.

Článek Jak vybrat digestoř byl publikován 4. října 2016 v 00.00 v rubrice Doplňky. Autorem článku je Eva Gomelská. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...