Jak vybrat tepelné čerpadlo?

Jak vybrat tepelné čerpadlo?

Díky dotacím a příspěvkům se stále více lidí rozhoduje pro tepelná čerpadla jako zdroje energie. A je to jedině dobře. Tepelná čerpadla jsou ekologickým i ekonomickým řešením, které nejen, že šetří náklady, ale také je šetrné k životnímu prostředí. Jestli už o tepelném čerpadlu uvažujete, pak si přečtete náš článek o správném výběru.

Pro správný výběr typu a výkonu tepelného čerpadla je potřeba znát co nejvíce informací a také parametrů, které o tepelném čerpadle vypovídají. Díky těmto informacím bude cesta ke správnému tepelnému čerpadlo jednodušší a výběr optimálního čerpadla bude úspěšný.

Jaká je tepelná ztráta všeho domu?

Tepelná čerpadla se navrhují podle tzv. tepelných ztrát. Hodnota tepelné ztráty, potřeby tepla, objektu se mění s venkovní teplotou. Projektanti tak vždy počítají tabulkově tepelné ztráty podle oblasti výskytu domu.

Tepelné ztráty, tedy předpokládaná spotřeba energie, závisí také na požadavcích investora na vnitřní teplotu. Pro představu každý stupeň navíc, znamená navíc 6 % výkonu zdroje. Je tak nutné projektanta při navrhování informovat o požadovaných teplotách v jednotlivých místnostech objektu.

Hodnota tepelné ztráty je vždy uvedena v projektu a její výpočet provádí autorizovaný projektant. Nezapomeňte si tak udělat nejen samotný výpočet, ale také celkový projekt, který určí také vhodný typ a ideální místo umístění tepelného čerpadla.

Z jakých typů můžete vybírat?

Tepelná čerpadla se vyrábějí v mnoha typech. První slovo v názvu určuje medium, tedy místo odkud se bere teplo. Druhé slovo je pak medio, kam se teplo předává. Nejpoužívanějším typem je tepelné čerpadlo vzduch voda, ale na současném trhu se nejčastěji vyskytují také tepelná čerpadla:

  • země/voda
  • voda/voda

6 kroků k úspěšnému výběru dodavatele

  1. nekupujte tepelné čerpadlo samostatně, vždy ho kupujte pouze jako komplet obsahující projekt, montáž a uvedení do provozu
  2. dodávku i montáž si vždy domluvte se specializovanou firmou, nikoliv se stavební firmou
  3. neberte první firmu, pečlivě si prostudujte nabídku, nechte si udělat několik nabídek a až poté se rozhodněte pro dodavatele
  4. nesmíte se zapomenout zeptat na záruky, servis (také pozáruční) i případné opravy či reklamace
  5. nehleďte na finance, ale na správnost výběru vhodného typu, kvalitu zpracování a finanční návratnost
  6. vsaďte na renomovanou značku tepelného čerpadla jako je Zubadan, Toshiba nebo Daikin

Budete tepelným čerpadlem ohřívat vodu?

Při výběru si ujasněte, zda budete chtít tepelným čerpadlem také připravovat teplou vodu. V takovém případě je potřeba znát počet odběrných míst a osob. Důležité je také znát charakter odběru teplé vody, zvláště pak u velkých provozů jako jsou výrobní haly nebo větší podniky.

Budete topit podlahovým vytápěním, radiátory neb kombinací?

Podstatnou informací, kterou si musíte být při výběru tepelného čerpadla jistí je systém vytápění. Dodavatel bude potřebovat vědět, jestli bude váš dům vytápěný okruhy podlahového vytápění, podlahovými radiátory nebo kombinací obou těchto variant.

U radiátorů je pak nutné zajistit správný tzv. teplotní spád. Tuto hodnotu opět určí autorizovaný projektant a bude uvedena v projektové dokumentaci.

Článek Jak vybrat tepelné čerpadlo? byl publikován 23. září 2016 v 15.00 v rubrice PR články. Autorem článku je Inzerce. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...