Jak vybrat sušičku jídla a proč vůbec sušit?

Tagy:  sušička, ovoce, zelenina, sušení ovoce a zeleniny, potraviny, konzervování, jídlo

Sponzorované odkazy:

Jak vybrat sušičku jídla a proč vůbec sušit?

Mnoho domácností dennodenně vyhazuje desítky potravin, které jsou prošlé. Především ovoce a zelenina podléhají zkáze a vzhledem k jejich nemalé cenně kvůli plýtvání můžete měsíčně vyhodit až tisíce korun. Z tohoto důvodu je vhodné, pořídit si sušičku ovoce, která vám pomůže potraviny vhodně zakonzervovat a udržet je dobré po opravdu dlouhou dobu. Sušení ovoce však přináší mnoho dalších nesporných výhod. Sušené plody skvěle koncentrují sacharidy, vlákninu, vytvářejí zdravé cukry a dokonale zasytí při menším hladu. Nevíte, co si dopřát ke svačině nebo k večernímu filmu a nechcete sáhnout po nezdravých sladkostech nebo chipsech? Obstarejte si sušičku a připravte si chutné dobroty, co vydrží.

Proč sušit?

Důvodů proč sušit potraviny je mnoho, avšak všechny jsou ryze pozitivní. Sušené ovoce a zelenina mají vysokou energetickou hodnotu, čili vás skvěle zasytí a navíc dokonale zaženou nezvladatelnou chuť na sladké. I v tomto případě se ale mějte na pozoru. Sušené ovoce v sobě koncentruje daleko více cukru, než klasické ovoce, proto v případě cukrovky nebo redukční diety sušené ovoce omezte a hlídejte si jeho příjem. Sušená zelenina naopak obsahuje mnoho antioxidantů, vitamínů a také vlákniny, proto se ji nebraňte vůbec. Místo chipsů si dopřejte sušenou řepu, mrkev nebo celer a pochutnejte si na zdravé variantě jinak velmi tučných brambůrků.

Autor: Benjamin EshamAutor: Benjamin Esham

Pozor na plíseň

Usušit ovoce a zeleninu je jeden krok, ale rovněž musíte dbát na jeho skladování. Sušené ovoce a zelenina musí zůstat vždy v suchém prostředí. V opačném případě začne plesnivět a tím pádem nemá již žádnou hodnotu a slouží pouze jako biologický odpad. K sušičce ovoce si proto pořiďte i kvalitní skladovací dózy, které potraviny skvěle zakonzervují a udrží je suché a vhodné ke každodenní konzumaci.

Jaký zvolit tvar?

Možná si říkáte, že tvar sušičky je pouze o vzhledu a designu a čili je zcela na vás, jakou zvolíte. Opak je pravdou a tvar může opravdu celý proces sušení značně ovlivnit. Například u oválných sušiček nejde teplo rovnoměrně a potraviny se tak nemusí sušit najednou. Zatímco střed bude již krásně prosušený, okraje budou ještě syrové. Oproti tomu hranatá sušička skvěle vede teplo podél celé své délky a proto je ovoce i zelenina usušeno rovnoměrně a ve stejnou dobu. Pakliže tedy zvažujete, jaký tvar zvolit, hranatá sušička je jasnou volbou. Vyjma těchto výhod ji v kuchyni snadněji „zapasujete“ mezi ostatní spotřebiče.

Jak potraviny sušit?

Důležitou fází je samozřejmě příprava sušení. Menší plody jako je hroznové víno, švestky nebo meruňky můžete sušit v celku. Větší kusy ovoce – jablka, hrušky, broskve anebo zeleninu krájejte na plátky tlusté maximálně 1 centimetr. Dbejte na to, aby byly plátky opravdu stejně vysoké. Jedině tak se ovoce a zelenina prosuší rovnoměrně.

Autor: jasleen_kaurAutor: jasleen_kaur

Článek Jak vybrat sušičku jídla a proč vůbec sušit? byl publikován 27. srpna 2016 v 12.00 v rubrice Dům, Byt a Doplňky. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...