Chcete ušetřit? Popřemýšlejte nad změkčovačem vody!

Chcete ušetřit? Popřemýšlejte nad změkčovačem vody!

Za vysoké výdaje na domácnost, především za topení či elektřinu, může i vodní kámen. Zbavíte se ho i díky změkčovači na vodu a jiným vodním filtrům.

Současným trendem v domácnostech západního světa je, aby byly co nejvíce ekologické a aby se jejich náklady pohybovaly na co nejnižší úrovni. Začínají se tak objevovat různá inteligentní zařízení, které za náš řídí světla, topení či ohřev vody. Ale přemýšleli jste někdy nad tím, že i zvýšením kvality vody můžete ušetřit?

Nekvalitní voda, například příliš tvrdá voda, může způsobit, že utrácíte mnohem více peněz za čistící či prací prostředky. Vodní kámen, který je důsledkem zvýšené tvrdosti vody, však způsobuje i zbytečné výdaje za topení nebo za nové elektrospotřebiče. Usazuje se totiž i tam, kde ho nevidíme – v pračce, potrubí či radiátorech. Už jen nepatrná vrstva vodního kamene v topení nám může zvýšit spotřebu energie o několik desítek procent. Vodním kamenem zanesené potrubí, ale i elektrospotřebiče výrazně zvyšují výdaje na vaši domácnost. Zdroj: cz.cistavoda.euVodním kamenem zanesené potrubí, ale i elektrospotřebiče výrazně zvyšují výdaje na vaši domácnost. Zdroj: cz.cistavoda.eu

Zbavte se vodního kamene v celém domě

Pokud vás životní prostředí i náklady na vaše bydlení zajímají, zkuste řešit problém s vodním kamenem komplexně. Říká vám něco změkčovač vody? Jedná se o přístroj, který se zapojí přímo na přívod vody do vaší nemovitosti a vodu změkčí jednou provždy. Existují přístroje s katexovou náplní, ale i bezúdržbové změkčovače vody.

Bezúdržbový změkčovač vody maiCat vás ekologicky zbaví tvrdé vody v celém objektu. Zdroj: cz.cistavoda.euBezúdržbový změkčovač vody maiCat vás ekologicky zbaví tvrdé vody v celém objektu. Zdroj: cz.cistavoda.eu

Je třeba se připravit na to, že nejde o levné řešení, ale v konečném důsledku se tato investice vyplatí. Jednak šetříte svůj čas, který momentálně trávíte nad neustálým drhnutím vodního kamene, ale především se zbavíte nadměrných výdajů za topení, energie, čistící a prací prostředky a v konečném důsledku i za opravu elektrospotřebičů.

Katexový změkčovač vody nevyžaduje téměř žádnou údržbu. Samotná katexová náplň vydrží u kvalitních zařízeních i deset let. Jediné, co přístroj vyžaduje, je pravidelné přidávání tabletované soli. Bezúdržbové změkčovače vody nevyžadují ani přidávání soli a jsou tak ještě ekologičtější.

Pomůže i filtr na pračku

Pokud vás idea změkčení vody zaujala, ale zrovna nemáte finance na koupi samotného změkčovače, případně nemáte ani možnost nechat si ho do vašeho současného bydlení nainstalovat, jde problém s vodním kamenem částečně vyřešit i jinak.

Například existují samostatné filtry na pračku, které je možné použít i na myčku na nádobí. Filtr musíte pravidelně měnit, ale vyřešíte alespoň váš problém se špatně vypraným či nepoddajným prádlem.

Kuchyňský filtr na vodu odstraní i chlor

V kuchyni zas můžete využít mechanicko-uhlíkový kuchyňský filtr na vodu. Existují různé varianty – dvoustupňové filtry odstraní z vody jen chlor a drobné mechanické nečistoty, ale například sedmistupňový filtr, tedy reverzní osmóza, vodu dokonale očistí nejen od všech mechanických i chemických nečistot, ale i vodního kamene. Jde o levnější alternativu změkčovače vody, která se většinou velmi jednoduše instaluje na studenou vodu přímo v kuchyni. Nejen, že se zlepší kvalita vaší pitné vody, ale zbavíte se vodního kamene například v rychlovarné konvici či kávovaru.

Sedmistupňový kuchyňský filtr na vodu, tedy reverzní osmóza Aquafilter, odstraní mechanické nečistoty, bakterie, zdraví nebezpečný chlor a vodu změkčí. Zdroj: cz.cistavoda.euSedmistupňový kuchyňský filtr na vodu, tedy reverzní osmóza Aquafilter, odstraní mechanické nečistoty, bakterie, zdraví nebezpečný chlor a vodu změkčí. Zdroj: cz.cistavoda.eu

Nevýhodou je, že se v těchto menších filtrech musí pravidelně měnit filtrační vložka a problém s vodním kamenem vyřeší jen na určitých místech. Nezabrání tak například vysokým výdajům za topení. Proto si dobře rozmyslete, které řešení je pro vás zrovna to nejlepší a zda raději rovnou nezainvestovat do změkčovače vody.

Článek Chcete ušetřit? Popřemýšlejte nad změkčovačem vody! byl publikován 18. dubna 2016 v 22.00 v rubrice Dům. Autorem článku je Inzerce. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...