Obrubníky pro krásnou zahradu

Tagy:  zahrada, dlažba

Obrubníky pro krásnou zahradu

Chystáte se změnit okolí před vaším domem nebo vzhled zahrady? Budete potřebovat novou dlažbu. A kromě ní i vhodný obrubník, který musí k dlažbě pasovat. Nebojte se, dnes už seženete obrubníky, které se skvěle hodí i k barevným dlažbám.

Kdy je dobré obrubník použít?

Ve většině případů je žádoucí zakončit dlažbu obrubníkem. Kolem bazénů, oddělení cestiček v trávníku, v záhonech, kde se odděluje chodníček, u příjezdových cest nebo pro ohraničení venkovního posezení. Obrubníky se nehodí třeba u cestiček vytvořených nášlapnými kameny, kde je požadovaný plynulý přechod bez ostrých linií.

břidlicový lem; zdroj: presbeton.czbřidlicový lem; zdroj: presbeton.cz

Jaké obrubníky existují?

Co si představíte pod pojmem obrubník? Šedý a nenápadný kus betonu, který ohraničuje chodník? Ano, i to je samozřejmě obrubník. Ale pokud se chystáte vytvořit na vaší zahradě třeba příjezdovou cestu nebo oddělit záhon, neznamená to, že musíte použít tento nezajímavý druh obrubníku. Stejně tak, jako existuje velké množství dlažeb, setkáme se i s širokou škálou obrubníků. Kromě betonových obrubníků jsou oblíbené například břidlicové lemy.

Betonové obrubníky se hodí k lemování jednoduchých cestiček. Vyrábí se v různých šířkách, délkách a také zahnuté. Díky tomu se dá docílit velmi kreativních tvarů. Jejich výhodou je snadná a rychlá údržba. Nesmíme zapomínat ani na břidlicové lemy, které vypadají zkrátka skvěle. Jsou tvořené z břidlicových destiček, které se skládají těsně za sebe. Tento typ vypadá velmi přirozeně a určitě upoutá pozornost každé návštěvy.

zdroj: presbeton.czzdroj: presbeton.cz

Obrubníky už nejsou jen šedé

Správná barevná kombinace je důležitá. Obrubník by měl být ve stejné barvě nebo alespoň podobné jako je dlažba. Představujete si vaši novou dlažbu v karamelové nebo olivové barvě, ale obáváte se, že neseženete vhodný obrubník? Buďte bez obav. Betonové i zahradní obrubníky se vyrábí ve více barvách, už to není jen nudná a obyčejná šedá.

Úvodní obrázek: presbeton.cz

Článek Obrubníky pro krásnou zahradu byl publikován 25. ledna 2016 v 11.30 v rubrice Zahrada. Autorem článku je Nikol Havlatová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...