Jak vyrobit terasu na zahradě?

Tagy:  zahrada, bydlení, dům, pozemek, odpočinek

Sponzorované odkazy:

Jak vyrobit terasu na zahradě?

zahrada je zpravidla nedílnou součástí každého domu, chaty nebo chalupy a většina lidí si vlastní nemovitost pořizuje právě proto, aby mohla trávit snídaně, odpolední siesty, grilování či party na zahradě a mimo jiné se starat o záhonky a trávník. Zahrada není pouze od toho, abyste se kochali tím, jak ji dokážete skvěle udržovat, ale především slouží k odpočinku a relaxaci, kterou si jistě zasloužíte. Pokud nechcete mít plastový nábytek na trávě nebo zbytečně ničit ten dřevěný či ratanový, nesmí vám chybět kvalitní terasa, kde si užijete každé nic nedělání, ale také hry s dětmi nebo povídání s partnerem. Nechcete osud vaší zahrady nechat v rukou cizí firmy nebo dělníků? Pak si stylovou terasu vyrobte sami. Nevíte jak na to? My vám rádi poradíme!

Kam ji umístit?

Prvním krokem je samozřejmě naplánování, kam vysněnou terasu umístíte. Jedním typem může být terasa bezprostředně navazující na obytnou část domu, obvykle se jedná o obývací pokoj nebo o jídelnu. V jiném případě může být terasa umístěna v prostorách zahrady v místě, kde je slunce, ale ne po celý den a kde je zároveň chráněna před větrem a hlukem z ulice nebo sousedství. Terasa by měla být jakousi oázou klidu, proto dbejte na tato pravidla. Pakliže se budete na terasu přemisťovat nejčastěji z domu, měla by být obehnána podlahou nebo dřevem, nikoli trávníkem, který by vám ušpinil nohy nebo by vás neustále nutil nazouvat venkovní obuv.

Stavte pevné základy

Postavit terasu není jen o výběru vhodného místa a umístění několika prken. V první řadě musíte terén srovnat tak, aby byl pokud možno co nejvíce rovný. Pakliže tento krok zanedbáte nebo dokonce zcela přejdete, nikdy vám nábytek nebude na ploše stabilně držet. Po narovnání plochy je dalším bodem dostatečné zhuštění plochy, díky čemuž zamezíte nechtěnému propadu terasy. Následně můžete začít stavět základy, ideálně z dřevěných prken, která jsou odolná vůči poškození, pevná, přírodní, vypadají skvěle a v případě potřeby jsou poměrně snadno obnovitelná.

Autor: Alexander van LoonAutor: Alexander van Loon

Zahlaďte spáry

Jistě si dokážete představit, co by se s terasou stalo, kdyby se uvolnil byť jen jeden centimetr podlahy. Tím, že položíte nosné základy nemáte zdaleka vyhráno. Podlahu je třeba pořádně zaspárovat, aby držela po kupě dlouhé roky a nezničila se při manipulaci s nábytkem či během změn počasí. Maltou spojená prkna nebo zámkovou podlahu tak vykryjte pískem či štěrkem, co zacelí každou skulinku.

Jaký materiál použít?

A následuje finální výběr materiálu, kterým pokryjete vršek terasy, který bude reprezentativní součástí celé zahrady a domu. Při volbě se nezapomeňte řídit vzhledem domu. Pokud je vaše nemovitost dřevěnou roubenkou, ultra modelní skleněná terasa s kovem k ni příliš pasovat nebude. Výběr je však široký, proto se nemusíte obávat, že byste si nevybrali dle svého gusta. Nejpoužívanějšími materiály jsou přirozeně masivní dřevo, jež lze barevně jakkoliv upravit, dále vedou cihly, přírodní kámen, moderní betonové bloky, které jsou prakticky nezničitelné a s v posledních letech se na zahradách objevuje také plast.

Autor: Grand Velas Puerto VallartaAutor: Grand Velas Puerto Vallarta

Článek Jak vyrobit terasu na zahradě? byl publikován 26. srpna 2015 v 18.00 v rubrice Dům a Zahrada. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...