Jak vybrat matraci?

Jak vybrat matraci?

Říká se, že člověk v posteli stráví půl života. Je tak velmi důležité, aby ten čas byl co nejkvalitnější. Toho lze dosáhnout kvalitní a správně vybranou matrací, dále pak roštem i rámem postele. Základem je ale matrace a při výběru je potřeba být pečlivý a vybírat s rozmyslem. Jaké vlastnosti se mají sledovat, se dočtete v následujícím článku.

Základní vlastnosti

Při výběru vhodné matrace je potřeba zohlednit a mít na paměti její určité vlastnosti, které napomáhají ke zdravému spánku, který dodává energii a nezpůsobuje žádné bolesti těla. Jedná se především:

  • tvrdost
  • nosnost
  • věk osoby
  • charakter užívání
  • uložení matrace
  • materiál matrace

Tvrdost

Většina výrobců se u tvrdosti orientuje na škále od 1 do 4, resp. od měkkých po extra tvrdé matrace. Tvrdost se odvíjí podle požadavků jednotlivce a každá úroveň tvrdosti nabízí něco jiného. Obecně se dá říci, že pro ženy je ideální č. 2 a pro muže č. 3. Pokud se jedná o manželskou matraci, v dnešní době se dají vyrobit matrace na míru a tvrdosti nakombinovat.

Při výběru matrace je dobré brát v úvahu i způsob spaní. Pro lidi, kteří rádi spí na zádech, je vhodnou volbou matrace tvrdší. Naopak pro spáče na boku bude lepší variantou matrace měkčí, která bude chránit klouby.

Nosnost

Každý výrobce by měl uvádět nosnost svých matrací. Měla by být uvedena maximální nosnost. To znamená zátěž, kterou je matrace schopna dlouhodobě unést. Zákazník by si tak měl vybrat matraci, jejíž maximální nosnost bude o 5 kg vyšší než jeho. V opačném případě by mohla matrace ztrácet své vlastnosti a mohlo by docházet k proležení.

Věk osoby

Kvalitní spánek je důležitý v každém věku, ovšem každá věková kategorie potřebuje jiné vlastnosti. Děti potřebují pro zdravý a správný růst a vývoj kvalitní matraci s větší tvrdostí a pevnějším zpracováním. Důraz by se tak měl klást na vzdušnost, odolnost a z praktického hlediska na snímatelný a pratelný povrch.

Pro lidi ve zralém věku je potřeba brát v úvahu veškeré zdravotní potíže a matraci tomu maximálně přizpůsobit. Doporučují se tak měkčí a elastičtější matrace, které se lépe tělu přizpůsobí. Takové matrace se doporučují pokládat na lamelový rošt.

Charakter užívání

Při výběru matrace je potřeba brát v úvahu také charakter užívání. Matrace na občasné přespání, jako na chaty, hotely nebo ubytovny, by měly být spíše univerzální, nemusí mít specifické vlastnosti. Ideální jsou tak pružinové, sendvičové nebo polyuretanové matrace.

Uložení matrace

Kvalitní matrace by měla být doplněna na vhodný rošt postele. Každému materiálu vyhovují jiné podmínky uložení. Mělo by docházet k dobrému provětrávání matrace. Příčky roštu by měly být široké okolo 5 cm a od sebe vzdálené nejvýše 4 cm.

  • pevné rošty
  • manuální polohování hlavy
  • manuální polohování hlavy a nohou
  • motorové polohování

Materiál matrace

Při výrobě matrací se používají různé materiály, které jsou neustále vyvíjené a technologicky upravované. Jejich vlastnosti se tak neustále vylepšují a zdokonalují. V současné době se matrace vyrábějí kombinací několika materiálů. Vytvářejí se tak jednotlivé zóny, které napomáhají kvalitnějšímu spánku.

  • pružinové matrace
  • latexové matrace
  • líná pěna

Velikost matrace

matrace pro dospělého člověka by měla být minimálně o 20–30 cm delší než je on sám a široká kolem 90–100 cm, aby bylo možné bezproblémové otáčení během spánku. Nejoblíbenější a nejvíce prodávanou je matrace 90×200 cm. Ideální výška matrace by měla být více než 15 cm.

Článek Jak vybrat matraci? byl publikován 1. července 2015 v 00.15 v rubrice Nábytek. Autorem článku je Inzerce. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...