Jak doma ušetřit za vodu?

Tagy:  šetření, domácnost, bydlení, byt, dům, myčka, pračka, sprcha, vana

Sponzorované odkazy:

Jak doma ušetřit za vodu?

Také se neustále divíte, proč máte tak vysoké účty za elektřinu a za vodu? Důvod bude pravděpodobně ten, že plýtváte a možná si to ani neuvědomujete. Obzvláště, pokud je vás v domácnosti více a nemáte tak pod kontrolou tok vody, mohou peníze vodovodem plavat rychleji, než si myslíte. Inspirujte se následujícími typy, jak doma šetřit za vodu a možná se za uspořené peníze dostanete na zahraniční dovolenou.

Splachujte šetrněji

Pravděpodobně si vůbec neuvědomujete, kolik vody můžete spotřebovat používáním toalety. Celkově se jedná až o 40 procent, což rozhodně není málo a už vůbec ne v případě, kdy chodíte na malou častěji, než ostatní. Důvodem je fakt, že většina záchodů vlastní 10ti litrovou nádobku, která spustí zbytečně veliké množství vody. Abyste ušetřili, obstarejte si novou, s takzvaným dvojitým pístem, která je šetrnější o několik litrů s každým spláchnutím. K zahození není ani myšlenka pisoáru, který s jedním spláchnutí uvolní pouhé 2 litry vody.

Sprcha místo vany

Není žádnou novinkou, že je sprchování úspornější, než-li koupání ve vaně. Zatímco s napuštěním vany spotřebujete kubíky vody, během dvouminutové sprchy, která k běžné denní hygieně stačí, se spotřebuje sotva pár litrů. Pokud argumentujete tím, že se i ve vaně pouze sprchujete, člověk má automaticky tendenci v ni zůstat o něco déle. Ideálním řešením je proto vana i sprchový kout.

Zaměřeno na hlavice

Kdo by to byl řekl, že vodu dokáže šetřit také hlavice sprchy? Ano, je tomu přesně tak. Některé moderní hlavice mají systém dešťové vody, která místo klasického proudu, který je až místy nepříjemný, pouští vodu šetrněji, čímž s každým sprchováním ušetříte až 10 procent celkového objemu vody. No uznejte sami, že to se vskutku vyplatí, vezmete-li v úvahu každodenní sprchování celé rodiny.

Baterie jako šetrné řešení

Dalším šetřičem vody jsou termostatické baterie, o které se většina lidí v běžné domácnosti příliš nezajímá. Ty jsou ovšem systémem, který umí ušetřit až 20 litrů vody, což je neuvěřitelné množství. Princip šetření spočívá v samostatném nastavení teploty vody, kterou si můžete regulovat. Zatímco automatické nastavení běží po celou dobu, a to i v případě, kdy si myjete ruce nebo se sprchujete vodou studenou. vy však můžete teplotu nastavit na nižší stupeň a tím tak rapidně ušetřit.

Článek Jak doma ušetřit za vodu? byl publikován 12. června 2015 v 14.00 v rubrice Byt a Dům. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...