Pár rad, jak vyčistit zapáchající odpad

Tagy:  odpad, čištění, záchod, zápach, umyvadlo, instalatér

Sponzorované odkazy:

Pár rad, jak vyčistit zapáchající odpad

Ucpává se vám odpad? Ba dokonce zapáchá? Je na čase pustit se do vyčištění odpadu. Jak na to? V následujících odstavcích vám poradíme, jak ho snadno a rychle vyčistit.

Čištění odpadu

Určitě jste to několikrát zažili i vy, že vám voda z umyvadla nechtěla odtéct, tvořily se bublinky, voda „stála“ i několik hodin a nedej bože, když byl ze sifonu cítit i příšerný zápach. Je na čase vyčistit opad. Nedá se říci, že to patří mezi zábavný úklid, ale je lepší to udělat včas a s předstihem, než to dojde do takového stadia, kde pomůže už jen instalatér.

Vlasy a nečistoty

Umyvadla a vany nejvíce trpí kvůli vypadaným vlasům, nejlepším řešením je, pořídit si sítko (které stojí opravdu jen pár korun) a snadno ho při vypouštění vany vsadíte do výlevky. Tím předejdete zanesením odpadu nejen vlasy, ale i kousky látek, kůže a jiné nečistoty.

Mastnota a tuk

V kuchyni je největším strašákem ztuhlý tuk a mastnota. Jen si k tomu ještě přičtěte zbytky jídla, úlomky kostí, kůže nebo dokonce i pecky či skořápky. Takový odpad pak opravdu udělá po pár týdnech pěknou paseku a linoucí se zápach. Jako preventivní ochrana proti tomuto zanášení a znečišťování doporučuji alespoň jednou do týdne odpad prolít horkou (vroucí) vodou. A samozřejmě ani u dřezu není od věci vložit před vypouštěním vody sítko.

autor: Miguel Pires da Rosaautor: Miguel Pires da Rosa

Musíme vyčistit odpad

Nejběžnější a nejsnadnější mechanické čištění je pomocí gumového zvonu. Stačí výlevku několikrát „prošťouchnout“. V případě, že to nepomůže, je na řadě rozebrání a vyčištění sifonu. Tahle práce není zrovna příjemná, voňavá a čista, ale zvládne jí opravdu každý. Potřebujte k tomu hadr a kýbl, do kterého vylejete ze sifonu zbylou vodu.

Ucpaný záchod

V případě, že máte ucpaný záchod, můžete se dočištění také pustit sami. Stačí si půjčit tlakovou a čistící pumpu, kterou zastrčíte na dno záchodu, pumpujete nahoru a dolů, díky čemuž by měla sací síla ucpávku uvolnit. Pokud to nepůjde, raději přenechte tuto „nečistou“ práci specialistům.

autor: usienautor: usien

Rady na závěr

Na ucpaný odpad někdy vystačí jedlá soda, kterou zalijete 2 dcl octa a poté propláchnete vroucí vodou. Dejte si při takovém čištění pozor, někdy se stává, že se udělá opravdu velký gejzír, který na vás snadno vystříkne.
Mezi další babské rady patří vysypání prášku do pečiva do nádržky, zalít octem a zhruba po 15 minutách propláchnout horkou vodou.
Ani chemické čištění není od věci. Mějte doma vždy jedno v zásobě, nikdy nevíte, kdy ho budete potřebovat. Přípravky jsou vyráběné na bázi louhu – např. Krtek, Domestos, tekuté čističe odpadů apod.

Článek Pár rad, jak vyčistit zapáchající odpad byl publikován 8. března 2015 v 00.00 v rubrice Byt. Autorem článku je Eva Gomelská. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...