Péče o podlahy

Péče o podlahy

Máte v obýváku novou podlahu a rádi byste, aby vám nějakou chvíli vydržela jako nová. Je tedy potřeba se o ni patřičně starat a pečovat o ni. Společně se podíváme na jednoduché tipy, jak vaši podlahu udržet ve výborném stavu.

Je rozdíl, jestli jste si pořídili dřevěnou, laminátovou nebo vinylovou podlahu. Záleží také na tom, jestli máte doma koberce. Každá podlaha má jiné nároky na svou údržbu. Co ale mají všechny podlahy společné je prvotní odstranění prachu a drobných částeček. Prostě vysávání.

Vysávání

Chcete se důkladně zbavit nečistot a prachu? Důležité je mít k dispozici výkonný vysavač. Můžete samozřejmě běhat po pokoji s lopatkou a smetáčkem, ale kdo by si rád neulehčil práci? Nutno podotknout, že domácnosti s koberci se bez dobrého vysavače opravdu neobejdou. Hodně lidí má doma starší vysavače, takové ty slabé, které seberou jenom lehký nepořádek. Těžší částečky nečistoty nedokáže nasát. Existují ale i opravdu výkonné vysavače, které uklidí lusknutím prstu.

  • Robotický vysavač: Dnes je trendem pořídit si do domácnosti robotický vysavač, který udělá onu nepříliš záživnou práci za vás. Mezi spotřebiteli nejoblíbenější bývají vysavače značky Irobot Roomba, Sencor nebo také LG.
  • Klasický vysavač: Takový vysavač je vhodnější do členitých prostorů s velkým množstvím nejrůznějších záhybů. V dnešní době si můžete vybrat z varianty sáčkový nebo bezsáčkový vysavač s vyjímatelným zásobníkem. O téměř perfektní úklid se postarají vysavače s klepací hlavicí. Zejména vysavače Vorwerk nebo Electrolux. Některé klasické vysavače nabízejí také možnost mokrého vysávání. Váš koberec se zároveň vypere. Klasický vysavač sice nepracuje sám, ale zase s ním spálíte pár kalorií.

Porucha vysavače

Když už jsme pár odstavců věnovali vysávání, pojďme si říci, co udělat s porouchaným vysavačem. Řada lidí se totiž rozbitého vysavače nadobro zbaví. Pořídí si jiný. Neví totiž, že řada prodejců nabízí servis vysavačů, například Vorwerk servis. Vymění vašemu vysavači náhradní díly, opraví motory, ulomená kolečka a poskytnou spoustu další služeb. Stačí jen dobře se u prodejce informovat.

Následná údržba podlahy

Vysávání a vysavače jsme probrali. Kobercům to stačí. Ale u ostatních, hladkých podlah, musíme ještě přidat. Máme na mysli vytírání. Bez této činnosti se jen těžko zbavíte fleků na podlaze.

Na laminátovou podlahu, přestože je velmi odolná proti poškození, raději užíváme pouze lehce vlhký mop nebo jemný hadr. Zamezíme tak jejímu poškrábání a zvlnění silnějším namočením. V koupelnách a v kuchyních, kde je velká pravděpodobnost kontaktu s vodou, doporučujeme nanést ochrannou impregnaci spár.

Dřevěné podlahy zaslouží možná důkladnější údržbu. Už jen proto, že jste do nich dali asi více peněz. Stejně jako u laminátových podlah používejte hodně vyždímaný mop. Je dobré, když do vody přidáte prostředek na údržbu parket. Nanese na něj ochrannou vrstvu působící přímo na konkrétní typ podlahy. Můžete použít i leštěnku. Opět zvolte jemný hadr nepouštějící vlas, rovnoměrně s ním naneste leštěnku a po celou dobu schnutí na podlahu nevstupujte.

Pro běžnou údržbu tato doporučení stačí. Pokud jsou podlahy více namáhané nebo se dostávají do styku s agresivními prostředky, nejlepší volbou je poradit se s výrobcem nebo s prodejcem. Dnešní podlahy se vyznačují dlouhou životností, tak jim svou péčí pomozte k ještě delšímu životu.

Článek Péče o podlahy byl publikován 13. února 2015 v 12.15 v rubrice Dům. Autorem článku je redakce. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...