Jak útulně zařídit garsonku?

Tagy:  garsonka, bydlení, malý byt, interiér, barvy, nábytek, vybavení, design

Sponzorované odkazy:

Jak útulně zařídit garsonku?

Garsoniéra je spíše přechodným bydlením, kde tráví čas páry, mladí lidé nebo naopak senioři, kterým již děti vylétly z rodného hnízda. Ať už je důvod vašeho obývání drobného příbytku jakýkoliv, rozhodně byste se měli snažit z něho vytěžit maximum. Garsoniéry nepatří k největším obytným plochám a možná právě vy bojujete s nedostatkem prostoru a s nepřílišnou útulností. Víte, jak si garsonku stylově a příjemně zařídit k obrazu svému?

Šetřete skříněmi

Ohromné skříně, police a komody jsou vhodné pro větší rodinné domy, kde si můžete dovolit plýtvat prostorem. Garsoniéra je ale menším bytem, kde se každý centimetr počítá, proto zapomeňte na montovaný nábytek z Ikea a raději investujte do toho zabudovaného. Úložný prostor pod schody, větší kuchyňská linka místo klasické spíže a skleněná stěna namísto obyčejné skříně na šaty. To všechno jsou vhodné varianty, jak si zařídit garsoniéru, aby vypadala o mnoho větší, než ve skutečnosti je.

Autor: polyvore-editorialAutor: polyvore-editorial

Volte světlé stěny

Nic na vás nebude v menším bytě působit tolik stísněně, jako právě tmavé plochy a extrémně výrazné barvy stěn. Červená je agresivní, pro jednopokojový byt proto absolutně nevhodná, černá a šedá opticky zmenšují prostor a tmavomodrá je díky stínům nelichotivá k nábytku. Aby garsoniéra vypadala vzdušně, příjemně a útulně, volte barvy raději světlé a teplejší jako je lososová, béžová, smetanová, meruňková nebo i klasická bílá, kterou můžete vhodně doplnit například barevnými doplňky, případně extravagantním obrazem, který bělost nečekaně rozbije.

Dřevo všude kolem

Velmi útulným dojmem působí především přírodní materiály, které dokáží vybudovat klasické rodinné teplo, ač v bytě bydlíte sami nebo jenom s partnerem. Vyhněte se proto obloukem plastu, sklu a kovu, jež se lépe vyjímají ve vzdušnějších prostorách, jako je jídelna nebo vstupní hala. Naopak se zaměřte na přírodní dřevo v dubovém nebo bukovém odstínu. Výhodou dřevěného nábytku a dekorací je také fakt, že vydrží dlouhé roky.

Nábytek jako pastelky

Co se sedací soupravy, postele, polštářů a dalších dekorací týče, spíše volte pastelové odstíny v jemnějším provedení. Ty jsou neuvěřitelně nadčasové a navíc neokoukatelné. Prvoplánová červená sedačka, žluté polštáře nebo zelené povlečení vám v menším bytě začne brzy vadit a budete mít tendence interiér měnit, což je finančně velmi nákladné. Investujte raději do lila, jemné modré nebo meruňkové.

Autor: dstrn8Autor: dstrn8

Souhra osobních věcí

Žádný byt, ať už malý nebo větší, nebude nikdy útulný a domácky zařízený, bez osobních věcí, které jsou pro člověka jedinečné a naprosto typické. V garsoniéře je kladen důraz na každý kousek zdi nebo volné plochy, proto doplňky volte s rozumem a v omezeném množství. Nic neříkající ,,noname" svíce raději vyměňte za klasickou četbu v původní vazbě, za fotografie rodiny a přátel a za drobné výkresy sourozenců.

Autor: jenniferAutor: jennifer

Článek Jak útulně zařídit garsonku? byl publikován 27. září 2014 v 12.00 v rubrice Byt. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...