Vinylové podlahy jsou atraktivní a praktické

Vinylové podlahy jsou atraktivní a praktické

Vinylové podlahy se vyznačují perfektním vzhledem a maximální praktičností. Líbí se vám motiv starého dřeva nebo autentického kamene? Pak to vám vinylové podlahy padnou do oka. Dokážou totiž velmi přesně imitovat nejrůznější přírodní materiály. S vinylovou podlahou získáte módní design, s minimálními nároky na údržbu.

Co je to vinylová podlaha

Vinylové podlahy se skládají z lamel, vyrobených z PVC, které se pokládají jako plovoucí podlaha nebo se dají lepit. Lamely jsou obvykle široké 2–4 mm, velikost lamel je rozmanitá. Vinylové podlahy se jednoduše pokládají a jsou nenáročné a životné. Vinylová podlaha je ze syntetického materiálu, přesto je vzhledově velice atraktivní. U vinylových podlah je velkou výhodou také jejich odolnost a dlouhá životnost. To vše bez náročné údržby.

Vinylová podlaha je vhodná do všech místností

Vinylové podlahy mají vlastnost univerzálního použití. Jsou dostatečně měkké a teplé, a proto se výborně hodí do dětských pokojů nebo ložnic. Díky módním dekorům a přírodním imitacím působí velmi dobře také v obývacích pokojích.

Vinylové podlahy jsou odolné a životné, bez újmy snesou i vyšší provoz. Z toho důvodu se nemusíte obávat použít vinylovou podlahu do zádveří a chodeb, kde se podlaha opotřebovává nejvíce.

Vinylové podlahy snáší i vlhké prostředí, a proto jim nevadí ani pokládka v koupelně. Když vinylovou podlahu položíte v kuchyni, také neuděláte chybu, naopak. Vinylové podlahy se velmi dobře udržují. Když něco upustíte nebo rozlijete, podlaha tím nijak netrpí.

Vzhled téměř jako přírodní materiál

Na pohled vypadá vinylová podlaha velmi podobně jako originální přírodní materiál. Koupit si můžete vinylovou podlahu v imitaci kamene, korku nebo dřeva. Nemusíte se přitom bát opotřebení nebo potřeby broušení, lakování, nebo jiné speciální údržby. Na rozdíl od dřevěných podlah, zůstává vinylová podlaha stále jako nová bez jakéhokoliv přičinění.

Přírodní materiál má pomíjivou životnost. Tento problém je u vinylové podlahy zažehnán. Ve svém domě se sice obklopíte umělou hmotou a ne přírodou, ale z praktického hlediska se tento nedostatek vykompenzuje.

Výhody a nevýhody vinylové podlahy

Výhody:

  • odolnost
  • dlouhá životnost
  • atraktivní vzhled
  • vhodná pro alergiky
  • snadná údržba
  • tichý provoz
  • tepelně izolační vlastnosti

Nevýhody:

  • u nekvalitních produktů hrozí roztažnost
  • absence přírodního materiálu

Pokládka vinylové podlahy

Lamely vinylových podlah se skládají do zámku. Přípustná je varianta plovoucího položení nebo přilepení. Lamely by se měly pokládat na dobře vyrovnaný povrch, rovnoběžně s vchodem. Pro pokládku je ideální pokojová teplota okolo 20 stupňů. Vinylové lamely by měly před pokládkou 24 hodin zůstat v pokoji, kde se budou pokládat, aby si zvykly na místní klima. Pokládku je nutné provádět v suchém prostředí.

Koupě podlahy

Pořízení podlahové krytiny s sebou často přináší nemalý zásah do finančního rozpočtu. Cena tedy může být určitým ukazatelem kvality, ale nikoli 100 %. Každopádně pořídíte-li si například v hobby marketu výrazně levnou podlahovinu, pak od ní nelze očekávat stejnou kvalitu jako u sortimentu od specializovaných prodejců.

Možná si říkáte, že specializovaní prodejci sídlí pouze ve velkých městech, ale není tomu tak a vy si tak můžete zakoupit i blízko domova kvalitní podlahy. Mělník, Kutná Hora, Rokycany, Domažlice nebo Tachov, už takto velká města nabízejí svým obyvatelům dostatek kvalitních specializovaných prodejců.

Článek Vinylové podlahy jsou atraktivní a praktické byl publikován 5. září 2014 v 14.00 v rubrice Dům. Autorem článku je redakce. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...