Bydlení v buňkách

Tagy:  bydlení, kontejner, buňky, stavba domu, ekologické stavba, chata

Sponzorované odkazy:

Bydlení v buňkách

Hledáte levné, praktické a přitom moderní bydlení? Chcete jít s trendy a nemůžete si dovolit luxusní vilu nebo velký byt? Je tady nová životní filozofie – bydlení v buňce.

Levné bydlení

Už dávno není hitem, pořizovat si třígenerační vilu nebo velký rodinný dům, ale naopak architekti si doslova libují ve scéně levných a menších rodinných domků či malých bytů. V posledním období je rostoucí fenoménem bydlení v buňkách, obytných kontejnerech, boxech apod. Takové malé „ubytovny“ mají vše, co je k životu nutné – koupelnu, toaletu a kuchyň.

Architektonický boom

Tyto obytné buňky mívají většinou hranatý tvar, nejsou nikterak zdobeny a dá se říci, že jsou ještě víc strohé než obyčejné malé domky. Tyto jednoduché obytné jednotky patří do kategorie útulných příbytků, které mnohem snáze splývají s přírodou. Buňky lze obývat celoročně nebo pak jako víkendové chatky.
Pokud se vydáte křížem krážem Českou republikou, najdete několik míst s touto českou a moravskou architekturou. Možná na vás při prvním dojmu budou působit velice stroze až obyčejně, někdo je toho názoru, že připomínají přepravní kontejnery, stavební buňky či dřevěné kůlny. Ovšem jedná se o vysoce moderní a levné buňky k bydlení.

autor: earchautor: earch

Kreativní stavby

Architekti se většinou vyžívají ve tvorbě, kdy si pohrávají s detaily, vymýšlí různé funkční nebo estetické vymoženosti a většinou se pak dostanou do finančně náročné stavby, které jsou na hranici architektury a umění. Stavby jsou otiskem doby a duše každého umělce a architekta.
Výhodou těchto buněk je, že se nemusí objekt s plochou do 50 metrů čtverečních nikde hlásit a i takto malé stavby vám dokážou poskytnout levnou formu komfortního bydlení. Stavby buněk mají za vznik hlavně podmínky, ve kterých v současné době více než 50% populace žije a také související industrializace. Kontejnery jdou postavit prakticky kdekoliv a v jakémkoliv množství.

Přepych versus jednoduchost

Bydlení v buňce je levné a praktické a navíc si ji můžete nechat postavit kdekoliv – na horách, u vody, v malebné vesničce, pod sjezdovkou apod. Snažte se ovšem vybrat takový stavební materiál, aby dokázal splynout s přírodou. Vhodná volba je přírodní materiál. Tyto buňky můžete kdykoliv přestěhovat.
Co se týče interiéru, záleží jen na vás, zdali zvolíte luxus nebo jednoduché prvky. V kontejnerech jsou rozvody veškeré energie a dokonce si můžete vybrat takový typ, ve kterém jsou zapuštěné elektrické topné konvektory. Tyto ekonomické stavby jsou vhodné nejen na přechodné bydlení, ale také jako skladovací prostory či komerční prostory.

autor: koma-modularautor: koma-modular

Článek Bydlení v buňkách byl publikován 24. srpna 2014 v 00.00 v rubrice Byt a Dům. Autorem článku je Eva Gomelská. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...