Vinný sklípek v kuchyni

Tagy:  víno, vinotéka, vinný sklep, kuchyň, novostavba, byt

Sponzorované odkazy:

Vinný sklípek v kuchyni

Chcete-li vlastnit vinný sklípek, není nic jednoduššího, než se do vašeho snu pustit. Pokud vám finance dovolí, můžete ho mít i vy a to i v panelovém domě. Nevěříte?

autor: Tamorlanautor: Tamorlan

Vinný sklípek

Zapomeňte na obyčejné chladničky a stojany na víno. Mnohem lépe chutná víno vychlazené ze sklípku. Pořídit si ho muže i ten, kdo má nepodsklepený rodinný domek. Stačí si ho nechat vybudovat na klíč přímo v kuchyni nebo v obývacím pokoji.
Zabudované vinné sklepy jsou nejen moderní, ale navíc praktické. Mají vhodnou teplotu, stabilní větrání a vlhkost (to jsou ty nejdůležitější požadavky pro skladování vína). V případě, že se rozhodnete pro stavbu vinného sklípku, počítejte s tím, že stavba potrvá cca 7–14 dní. Sklepy se nejčastěji staví v halách, obývacích pokojích a v kuchyních.

Stavba sklípku

Pokud máte v kuchyni místo, počítejte s tím, že se v podlaze vyhloubí otvor hluboký cca 3 metry a do něj se pak vloží speciální butylová kapsa. Následující fáze stavby vinného sklípku je elektroinstalace a montáž poklopu. V poslední řadě se instalují světla a různé doplňky. Sklípek můžete nechat postavit kdykoliv, v jakémkoliv ročním období. Vybrat si můžete kruhové nebo oválné sklípky s různými typy poklopů a prosklených stropů. Co se týče vnitřních obkladů, je jen na vás, jaké zvolíte, zdali dáte přednost kamenným nebo dřevěným. Vysoce kvalitní vinné sklípky mají dlouhou životnost, cca 15 let a cena je bohužel vysoká, začíná od 300 tisíc korun.

Luxusní záležitost

Archivace a požívání vín je pro někoho koníčkem a mnohým se může stát dokonce i doslova vášní a zdrojem zisku. Cena archivního vína se může vyšplhat na opravdu úctyhodnou cenu. Ne každý má ale doma možnost vytvořit podmínky k dlouhodobé archivaci (10–12 °C, 70% vlhkosti vzduchu, minimum umělého osvětlení).

Sklep v kuchyni

Někteří z nás si mohou tento luxusní a náročný koníček dovolit i v rodinném domku či bytě. Samozřejmě si můžete pořídit domácí vinotéku, která bude stát v kuchyni samostatně či vestavěnou do kuchyňské linky. Vinotéky jsou krásně s prosklenými dveřmi a vnitřními policemi ze dřeva nebo leštěného kovu. Ceny vinoték se značně liší oproti sklípku o několik set tisíc. Vinotéky začínají na hranici deseti tisíce korun.
Vinotéka je svým způsobem chladnička s prosklenými dveřmi, ale liší se značně svou konstrukcí.
Chcete-li se napít toho nejlepšího vína, stačí otevřít dveře v podlaze a sejít pár schodů. Existuje firma Helicave, která nabízí stavbu sklípku na klíč, který se dá vyhloubit pod podlahou, třeba přímo v kuchyni.

Článek Vinný sklípek v kuchyni byl publikován 23. srpna 2014 v 00.00 v rubrice Doplňky. Autorem článku je Eva Gomelská. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...