Tradiční růžový porcelán

Tradiční růžový porcelán

V dnešní době porcelán stále patří k velice oblíbeným a stále má mnoho příznivců. Výroba porcelánu v České republice má poměrně dlouhou tradici a nejenom u nás, ale také v zahraničí má velice dobré jméno. Mezi nejznámější porcelán se řadí kromě cibuláku také růžový porcelán.

Co je to růžový porcelán?

Jedná se o exkluzivní porcelán pocházející z Chodova, který je určený pro náročné zákazníky. Vyrábí se z něj originální výrobky jako talíře, hrnečky, vázy a mnoho dalšího, které se často používají při slavnostních příležitostech.

Historie růžového porcelánu

Manufaktura v Chodově byla založena v roce 1811 majitelem Chodovského panství Fr. Mieslem. Patří tedy k nejstarším výrobnám růžového porcelánu v Čechách.

Kolem poloviny 19. století podnik změnil několikrát majitele. V roce 1872 koupila porcelánku firma Haas a Čžjek v Horním Slavkově, která měla na manufakturu příznivý vliv, neboť v dalších letech došlo k dalšímu rozkvětu výroby porcelánu. Z toho období pochází značka H&C pod dvěma smrčky a písmeno CH (jako Chodov), která je používána na růžovém porcelánu z Chodova dodnes.

Růžový porcelán v současnosti

V dnešní době závod v Chodově stále produkuje růžový, ručně vyráběný, dekorovaný porcelán, který je zlacený 24 karátovým zlatem.

Výroba růžového porcelánu

Růžový porcelán se vyrábí ručně, je dekorován květinovými dekory a zlacený 24 karátovým zlatem. Vyrábí se z něj jak užitkové soupravy, tak i dekorativní předměty. Růžová barva porcelánu se vytvoří tak, že se porcelánová hmota obarví na růžovo. Tu pak překrývá glazura. Výroba porcelánu vyžaduje nejenom umělecké cítění, ale také dokonalé zvládnutí techniky.

Postup výroby

Zpočátku se namaluje kresba, ve které se pojí klasická podoba historického porcelánu se současným citem pro krásu. Podle výkresu se poté vytvoří modelářská forma, do které se vykrajuje jemné obrysy ornamentů, které jsou viditelné i po překrytí glazurou.

Když je sádrová forma, vlévá se do ní porcelánová hmota, která se postupně usazuje na stěnách formy a vytváří potřebně silný střed. Ten po určité době zatuhne a výrobek se poté z formy opatrně vyjme. Růžový porcelán dnes vzniká stejně jako v minulosti.

Výroba dalšího porcelánu

Kromě růžového porcelánu se vyrábí v současné době dále velice oblíbený cibulákový porcelán, kvalitní český porcelán s cibulovým vzorem, který je pálený v 1400 °C, luxusní porcelán, k jehož ruční malbě a dekoraci se využívají drahé kovy jako zlato, platina, listry a práškové keramické barvy, či dětský porcelán.

Článek Tradiční růžový porcelán byl publikován 21. července 2014 v 17.00 v rubrice Doplňky. Autorem článku je redakce. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...