Přichází léto a s ním grilování

Přichází léto a s ním grilování

Letní sezon opékání a grilování začíná a Vy ještě nemáte vybraný gril? V tom případě začněte přemýšlet a vybírat ten nejlepší možný pro Vaši zahradu. Před výběrem si ujasněte, jak často budete grilovat, pro kolik lidí, kde se bude většinou grilovat. Hodí se pro nás zahradní gril nebo varianta elektrického grilu? A také myslete na to, kam gril uložíte po sezoně.

Z jakých typů grilů budete vybírat?

Nejlevnějším řešením je gril na dřevěné uhlí. Typický gril na Vaši zahradu. Z něho bude mít grilované maso charakteristickou chuť. Ovšem odkapávajícího tuk se v žáru přepaluje a mění na nezdravé látky. A složitější bude také jejich úklid.

Grily elektrické jsou ideální na terasu či balkon. Vyrábí se ve dvou variantách: stolní a zahradní. Stolní jsou menších rozměrů. Topné těleso pod roštem zajišťuje grilování anebo fungují na principu zabudovaných topných spirál v teflonové desce. Nenadělají téměř žádný nepořádek.

Plynový grily je okamžitě rozehřátý a připravený k opékání. Je velice komfortní, zapnete jej pomocí jednoduchého tlačítka. Ohřívá se pomocí propan butanové lahve. Nemusíte zdlouhavě čekat, než se uhlíky rozžhaví. Sílu plamene si můžete jednoduše regulovat sami a nemusíte se bát, že Vám vyhasne. Kovový poklop zajistí rovnoměrnou cirkulaci vzduchu. Maso bude propečené a šťavnaté, jelikož vysoká teplota uzavře póry v mase. Další výhodou těchto typů grilů je takzvaný aroma systém. Misky naplníme vínem, pivem, vodou s kořením. Aroma, které se následně uvolňuje, dodává lepší a výraznější chuť. Jediné na co při pořizování musíte myslet, je vyšší cena.

Plynová grilPlynová gril

Na co se při výběru zaměřit?

Hlavní částí grilu je rošt. Ten by měl bát nerezový nebo litinový. Rozvod tepla rovnoměrně zajistí plocha roštu, která by měla zabírat maximum. Oheň je nezkrotný živel, výkon grilů na dřevěné uhlí tak nemůžeme regulovat. U plynových nebo elektrických grilů je možnost regulace podle potřeby. Mezi další prvky zvyšující grilovací výkon řadíme pokop a kouřovod. Díky němu je grilovací plocha zahřívána i horizontálně. Pro představu dvou hořákový plynový gril pro rodinné používání je s výkonem 7–10 kW.

Na co nezapomenout?

Při výběru také hleďte na stabilitu grilu, na dostatečnou tloušťku plechu a technologii výroby. Potravinářský nezávadné materiály by měly být vždy jasnou samozřejmostí. Aby atmosféra byla kompletní, nezapomeňte na zahradní nábytek.

Článek Přichází léto a s ním grilování byl publikován 22. května 2014 v 21.30 v rubrice Zahrada. Autorem článku je redakce. Pro diskusi slouží komentáře (1).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...