Chcete mít kvalitní spánek?

Chcete mít kvalitní spánek?

Spánek je součástí našeho života. To, jak se v noci vyspíme, ovlivňuje nejenom naši náladu, ale také zdravotní stav. Nedostatek spánku může být příčinou mnoha problémů (např. bolesti hlavy, nízká aktivita během dne, nevýkonnost apod.). Rovněž může mít vliv na srdce či imunitní systém. Kvůli špatnému spánku máme špatnou náladu, jsme podráždění a unavení. Pokud se však těmto stavům chcete vyvarovat, pak si důkladně vyberte novou postel, neboť má vliv na náš spánek a tedy i na kvalitu života.

Výběr postele

Postel je místo, ve které nejenom spíme a nabíráme sílu do nového dne, ale také v ní odpočíváme a relaxujeme. Navíc v ní strávíme až jednu třetinu svého života, proto bychom si měli vybrat takovou postel, ve které si dobře odpočineme a načerpáme dostatek energie na nový den.

Rozměry postele

Při výběru samotné postele se zaměřte především na délku postele. Ta by se měla rovnat Vaší délce plus 20 cm navíc. Šírka postele by měla být alespoň 80 cm, v dnešní době je klasickou šířkou 90 cm, která Vám poskytne více pohodlí. Výška postele i s matrací by se měla pohybovat kolem 45–55 cm. Pokud vybíráte dvojlůžko, určitě si pořiďte do postele dva samostatné rošty i matrace, které budou vybrány přesně na míru Vám i Vašemu partnerovi.

V dnešní době jsou nejběžnější a nejprodávanější postele 90×200, což jsou jednolůžka se standardní velikostí, která jsou určená jak pro děti, tak i pro dospělé, nebo postele z masivu o rozměru 180×200 – klasická dvojlůžka se standardním rozměrem. Výběr samotné postele není zas tolik důležitý jako správný výběr roštu a matrace. Ty jsou na rozdíl od postele tím nejdůležitějším předpokladem pro kvalitní zdravý spánek.

Výběr roštu

Kvalitní rošt je zapotřebí, aby měla matrace správnou podporu a Vy jste využili její ortopedické vlastnosti. Výsledkem pak je, že se matrace na kvalitním roštu lépe přizpůsobí našemu tělu. Špatně zvolený rošt naopak může zkrátit životnost matrace a nemusí tělu poskytovat dostatečnou oporu pro všechny části těla.

Vlastnosti kvalitních roštů

Rošty do postele by měly dobře větrat a odvádět vlhkost, neboť se kvůli tomu prodlužuje životnost matrace. V následujících řádcích naleznete návod, jak vybrat rošt do postele, aby záda nebolela a neinvestovali jste zbytečně do takového roštu, jaký nepotřebujete.

Rozdělení roštů

Rošty se rozdělují zejména na:

  • pevné (laťkové a lamelové)
  • polohovací

Pevné laťkové rošty se vyrábějí z dřevěných latí, jejichž vzdálenost by neměla přesahovat 4 cm. Tento typ roštu je nejméně nákladným řešením. Laťkové rošty se vyrábějí buď volné, jejichž laťky jsou spojeny textilním popruhem, nebo pevné, které mají laťky upevněny v rámu. Při výběru se zaměřte na počet latěk, jejich šířku, tloušťku i jejich vzdálenost, neboť tyto parametry výrazně ovlivňují nosnost celého roštu.

Pevné lamelové rošty se vyrábějí z pružných dřevěných nebo syntetických lamel, které jsou zasazeny do rámu. Šířky lamel bývají u roštů různé, kvalitní rošt by však měl mít alespoň 28 lamel a mezery by neměly být větší než 4 cm. Některé rošty mývají zdvojené lamely v namáhavějších zónách.

U polohovacích roštů platí to samé jako u pevných lamelových roštů. Při jejich výběru se kromě zmíněného zaměřte také na to, jaká je s nimi manipulace. Na trhu si můžete vybrat polohovací rošty, které lze polohovovat jen u hlavy, nebo takové rošty, které zvedají také nohy. Dražší kvalitnější rošty lze polohovovat i v oblasti kolen. Polohovací rošty si vybírejte tehdy, pokud postel využíváte kromě spaní také k odpočinku během dne (např. pro čtení knížky, sledování televize…).

Moderními jsou teď také tzv. křidélkové rošty, což jsou terče z plastů se speciální konstrukcí. Tyto rošty podepírají celé tělo. Jejich výhodou je jejich nastavovatelnost při přírůstcích či úbytcích váhy, díky čemuž bude tento rošt majiteli vyhovovat po celý život.

Vyklápěcí a výklopné rošty se používají u postelí s úložným prostorem. Na trhu jsou k dispozici rošty s bočním nebo čelním výklopem. Pokud máte dostatek místa z obou stran postele, pak volte rošty s bočním výklopem, které jsou méně náročnější a prostor je plně přístupný. V případě, že dostatek místa nemáte, pak jsou vhodné rošty s čelním výklopem. Výhodou těchto roštů je, že máte možnost naklápění polohy u hlavy.

Rozměry roštů

Rošty se vyrábějí ve standardních rozměrech stejně jako matrace. Nejvíce používanými bývají rošty s rozměry 90×200 nebo 180×200.

Výběr matrace

Matrace stejně jako rošt ovlivňuje náš spánek a tudíž i kvalitu našeho života. Vybírat bychom ji měli tedy pečlivě a s rozvahou.

Při výběru správné matrace byste měli zohlednit Vaší nejčastější polohu při spánku.

  • Poloha na zádech – Pokud spíte na zádech, pak je pro Vás ideální tvrdší matrace. Váha Vašeho těla se rovnoměrně rozloží a páteř má v rovné poloze pevnou oporu.
  • Poloha na boku – Při spaní na boku matraci zatěžuje tělo rozdílně. Například boky, kolena a ramena zatěžují matraci více než oblast stehen, chodidel či krční páteře. Tvrdá matrace by mohla způsobit deformaci páteře, proto je pro polohu na boku vhodná středně tvrdá až měkká matrace.
  • Poloha na břiše nebo časté střídání poloh – Pokud nejčastěji spíte na břiše nebo během spánku měníte polohy, pak zvolte středně tvrdou matraci.

Výška matrace

Při výběru matrace je kromě tuhosti důležitá také výška matrace. Nejžádanější bývají matrace o výšce 16 až 24 cm. Matrace s výškou 10 – 15 cm jsou vhodné pouze na občasné přespání.

Typ matrace

Matrace se vybírají také dle jejich uložení. Na výběr máme z:

  • Pružinových a taštičkových matrací, které lze položit na pevnou podložku. Tyto typy matrací dobře větrají. Nikdy je však nedávejte na polohovací rošty.
  • Sendvičových matrací, které jsou vhodné na pevné i polohovací rošty, nehodí se ale na rošty motorové.
  • Pěnových matrací, které jsou vhodné na všechny druhy roštů.

Při výběru se ptejte na typy matrací, které mají letní i zimní stranu. To znamená, že jedna strana potahu je z materiálu, který během horkých měsíců dokáže chladit a druhá strana naopak hřeje.

Počet matrací

Jak řešit počet matrací do dvojlůžka? V současné době se vyrábějí klasické matrace 90×200, ale i matrace 180×200, které jsou vcelku. Pro manželskou postel je lepší volit stejné matrace, ale s rozdílnou tuhostí, neboť partneři mají rozdílnou váhu.

Potah matraci

Důležitou roli hraje u matrace taky kvalita potahu. Materiál potahu by měl být hlavně prodyšný, přijímat ale i odvádět vlhkost z těla. Potah by měl být z matrace snímatelný a prací, aby se stále udržoval v čistotě. U kvalitnějších matracích je potah vyroben z bavlny často s přídavkem Aloe Vera (chladí a pečuje o pokožku), stříbra (omezuje statickou elektřinu a usazování prachu), chilli (má zahřívací přídavek), vitaminu E, bambusu atd.

Průměrná životnost matrace se pohybuje okolo 5 až 10 let. Po uplynutí této doby se doporučuje vyměnit ji za novou.

Pokud si přesto nevíte rady s výběrem matrace, navštivte jednu z prodejen, kde mají speciální měřící deku. Jedná se o přístroj, který Vám doporučí ideální matraci dle Vaší váhy a polohy.

Kvalitní pokrývka a polštář

Ke kvalitní posteli byste neměli zapomínat ani na kvalitní pokrývku s polštářem. Pokrývka by měla být dostatečně dlouhá. Velikost polštáře byste měli volit dle Vašich zvyklostí, ideálním rozměrem je 40×90 cm.

Výplň pokrývky a polštáře

Výplň pokrývky i polštáře může být klasické peří. To má však své nevýhody, např. není vhodné pro alergiky a čas od času se musí nechat vyčistit. Další možností je ovčí rouno, které je vhodné zejména pro revmatiky. Na trhu jsou k sehnání také pokrývky a polštáře z dutého vlákna, jejichž výhodami jsou lehkost, výborná hřejivost, jsou vhodné pro alergiky a lze je udržovat čisté díky praní.

Článek Chcete mít kvalitní spánek? byl publikován 27. dubna 2014 v 22.30 v rubrice Byt a Nábytek. Autorem článku je redakce. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...