Osvětlení aneb jak vyřešit světlo v bytě

Tagy:  světlo, svítidla, plnohodnotné světlo, osvětlení, interiér, žárovky

Sponzorované odkazy:

Osvětlení aneb jak vyřešit světlo v bytě

Denní světlo velice ovlivňuje kvalitu lidského života, náladu a celkový stav. Nedostatek světla může dokonce výrazně ovlivnit řadu zdravotních komplikací.

Nesprávné světlo

Pokud máte v interiéru nesprávně zvolené osvětlení, můžete se cítit unavení, mohou vás pálit oči, rozbolet hlava nebo se také celkově může snížit aktivita během pracovní doby apod. Zdravé osvětlení je ve vašem interiéru to nejdůležitější. Náš zrak je zvyklý spíše vnímat přirozené světlo (bílé), které je co nejvíce podobné venkovnímu prostředí. V bytech většina domácností využívá žluté světlo (zářivkami a běžnými žárovkami).
Špatně osvětlený interiér může dokonce vést k migréně, ke zvýšení očního tlaku a u dětí, které jsou ve fázi vývinu, může vést dlouhodobé špatné osvětlení k poškození zraku nebo k hormonální nerovnováze.

autor: KMJautor: KMJ

Uvnitř místnosti

Nejdůležitější je vytvořit v interiéru plnospektrální osvětlení. Proč? Takové světlo je našim zdrojem energie a podporuje hormon štěstí, tvorbu vitaminu D, který je nezbytný pro správný růst kostí. Příjemné a zdravé světlo podporuje naše myšlení, kreativitu, komunikativnost, aktivitu atd.
Plnospektrální světlo obsahuje všechny barvy světelného spektra a dokáže maximálně napodobit denní světlo. V bytě je nejvhodnější umístit tento druh osvětlení zejména v dětských pokojích, kuchyních, pracovnách nebo i v koupelnách. Naopak do obývacího pokoje nebo do ložnice jsou vhodné klasické žárovky, které slouží k regeneraci a odpočinku.

Správné umístění

Už dávno neplatí, že v místnosti stačí pouze jedno světlo a to uprostřed. Je jich samozřejmě potřeba mnohem víc. Je vhodné si předem uvědomit, kde a jakou činnost budeme pod osvětlením vykonávat. Jestliže máte v obývacím pokoji nějaký pracovní koutek, umístěte nad něj jedno světlo pro aktivní práci a ve zbytku místnosti pak obyčejné žárovky pro odpočinek.
V domácnosti dokáže zdravé a správně umístěné světlo zlepšit vaší psychickou pohodu.

autor: M-Jautor: M-J

Svítidla

Při výběru svítidel bychom měli respektovat styl a barevné ladění místnosti. Nádherně vypadá pořídit všechna svítidla ve stejném designu. Design místnosti vypadá dokonale, vyváženě a harmonicky hlavně díky celkově sladěnému stylu. Jestliže máte umístěný hlavní zdroj světla na stropě (lustr nebo bodové lampy), zkuste nasměřovat žárovky směrem nahoru. Strop dokáže vytvořit jakýsi reflektor, od kterého se světlo odráží a svítí do celého pokoje.
Máte-li rádi čtení knihy v posteli, umístěte lampičku spíše ke středu postele. Jedině tak zabráníte případnému oslňování očí.
Co se týče pracovního stolu, je vhodné pořídit lampu s nastavitelnou výškou a možností natočit si světlo do libovolného směru a strany.

Článek Osvětlení aneb jak vyřešit světlo v bytě byl publikován 12. března 2014 v 00.00 v rubrice Byt a Dům. Autorem článku je Eva Arnicanová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...