Ušetřete na energiích? Jaké jsou změny v roce 2014?

Tagy:  byt, domácnost, dům, energie, úspora, elektrika, elektřina, plyn, voda, topení, šetření

Ušetřete na energiích? Jaké jsou změny v roce 2014?

Šetřením energie nejen ušetříte vaše finance, ale také pomůžete životnímu prostředí. Vždyť výroba energie vyžaduje i celou řadu přírodních zdrojů jako je např. uhlí, ropa nebo zemní plyn.

Elektřina

Zdá se vám, že platba za elektrickou energii ve vaší domácnosti je vysoká? Zkuste se obrátit na jiného dodavatele. Nemusíte se bát zdlouhavého vyřizování, papírování, běhání, starostí apod. Stačí pouze online porovnat ceny a nabídky dodavatelů elektrické energie, vybrat si např. i změnu dodavatele, podepsat pár dokumentů, a je to.
Srovnání cen elektřiny je velice snadné. Každá společnost nabízí různé cenové nabídky, které na online srovnávači snadno porovnáte a vyberete si dle vašeho přání. Samozřejmě asi takového dodavatele, který vám nabídne nejlepší cenovou relaci a nejvyšší úsporu.

autor: European Comissionautor: European Comission

Úspora elektřiny

Na internetu existuje celá řada portálů, které nabízejí cenové srovnání, ale většina z nich uvádí ceny platné pouze v okamžiku prohlížení. Úspory.cz nabízejí možnost podívat se nejen do minulosti, ale také do budoucnosti, které poslouží hlavně pro rozhodování všem zákazníkům.
Ceny energií 2014 můžete snížit i vy. Stačí si vybrat správného dodavatele a pak třeba už jen jednoduše dopomoci i vaší úsporou. Značná část spotřeby elektrické energie v domácnosti souvisí s činností v kuchyni. Hojně využíváme elektřinu při vaření nebo mytí nádobí.
V případě, že v kuchyni vaříte hlavně ve večerních hodinách, využívejte LED žárovky, které vám ušetří až 80% energií při svícení. Pokud zařizujete či rekonstruujete kuchyň, pořiďte si na vaření indukční desku, která urychlí vaření a samozřejmě sníží spotřebu elektřiny.

Plyn

Pokud se snažíte o snížení spotřeby plynu ve vaší domácnosti, v první řadě vám doporučuji výměnu starého plynového kotle za novější prototyp, který může radikálně snížit spotřebu.
Existuje další řešení, tím je změna dodavatele zemního plynu, zateplení domu nebo bytu, kontrola všech plynových spotřebičů odborníkem. Šetřit plynem se dá i při vaření – vařit na co nejmenších hořácích, používat pokličky na hrnce a zkontrolujte si i dna hrnců, aby byla rovná. I taková maličkost může snížit spotřebu energie.

Ceny plynu

Největšími žrouty zemního plynu je vysoká pokojová teplota, neregulované vytápění, neseřízený plynový kotel nebo radiátory, starší plynový kotel apod.
Porovnání cen plynu je stejně jednoduché a zcela zdarma jako u spotřeby energie. Přechod na levný plyn nebudete muset vyřizovat sám, ale můžete si bez starosti lehnout k TV a čekat, že to za vás všechno ostatní papírování, vydrží.

Článek Ušetřete na energiích? Jaké jsou změny v roce 2014? byl publikován 13. března 2014 v 15.30 v rubrice Doplňky. Autorem článku je Eva Arnicanová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...