Smrtelná nebezpečí v domě – schody a obklady

Tagy:  schody, obklady, sklo, dveře, rampa, dům, schodiště, balkon

Sponzorované odkazy:

Smrtelná nebezpečí v domě – schody a obklady

Nejčastějšími úrazy v domech bývají na schodištích. V Česku se na schodištích nejvíce zraňují malé děti a starší lidé. Jaký je technický stav vašeho schodiště? Jsou schody u vás v domě bezpečné?

Schodiště bez zábradlí

I když schodiště bez zábradlí vypadá krásně, vzdušně, lehce a působí efektně, je zcela nevhodné a nepraktické pro rodinu s dětmi. Většina lidí se spoléhá, že kolaudace zajistí bezpečnost celé stavby, ale není tomu tak. Buďte k sobě a na své děti opatrní a vždy myslete zejména na bezpečnost a kvalitu. Přece nechcete ušetřit na zábradlí a zranit tím tak vaše ratolesti ba dokonce zabít.
Pro děti je nebezpečné nejen schodiště bez zábradlí, ale také různorodá výška stupňů schodiště a jejich šířka. Nejen u dětí, ale i u starších lidí hrozí pád, ztráta rovnováhy, snadné zaškobrtnutí, zakopnutí.

Zábradlí

Zábradlí s horizontálními prvky není zcela bezpečné (zejména pro malé děti). Dítě tak může kdykoliv propadnout. Z hlediska bezpečnosti jsou vhodná taková zábradlí, která mají jako výplň sklo nebo nějaký prvek s malými oky.
Co se týče zábradlí na balkonech, existují přesné normy, které se musí dodržovat. Např. u rodinných domků, které mají balkon do tří metrů hloubky, je předepsána minimální výška zábradlí 90 cm, od dvanácti metrů je to 1 metr atd. Zábradlí na terasách a balkonech navíc musí být vždy svislé s přesně vyměřenými mezerami, nebo plné.

autor: François de Dijonautor: François de Dijon
autor: Klepfer deautor: Klepfer de

Přístupové rampy

V čem jsou tyto rampy nebezpečné? Při stavbě myslete opravdu na všechno. Zejména si předem určete, na co přístupovou rampu chcete mít. Zdali je pro vozíčkáře, kočárky nebo pro starší lidi a následně řádně dodržujte sklon ve stupních a také faktor smykového tření povrchu. V létě se vám s kočárkem zajede třeba snadno, ale v zimě se může tato pohodlná rampa stát místem úrazu a nebezpečnou klouzačkou.

Sklo v domě

Pozor si dávejte i na ostré hrany a jakou výplň použijete do dveří či zábradlí. Investovat se v tomto případě určitě vyplatí. Místo obyčejného skla můžete využít i bezpečnější sklo – kalené. Kalené sklo se po rozbití rozpadne na stovky maličkých a tupých kousíčků.
Sklo si můžete také opatřit bezpečnostní nalepovací folií.

Obklady

Co dělat, když máte v domě (např. v koupelně) keramický obklad položený na minimální spáry a hrany řešené seseknutím pod úhlem? Právě v takovém případě hrozí zejména dětem velké riziko poranění. Pokud nechcete, aby se nějak pořezalo, položte na podlahu přechodně koberečky s protiskluzovou úpravou.

Rizik v domácnosti je celá řada. U malých dětí dbejte na veškeré nebezpečné části, raději je mějte vždy pod dohledem a vždy dbejte na jejich bezpečnost.

autor:Michael Grayautor:Michael Gray

Článek Smrtelná nebezpečí v domě – schody a obklady byl publikován 5. ledna 2014 v 00.00 v rubrice Dům. Autorem článku je Eva Arnicanová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...