Hledáme byt ke koupi: Volit novostavbu nebo starší byt?

Tagy:  byt, novostavby, pozemky

Hledáme byt ke koupi: Volit novostavbu nebo starší byt?

Rozhodli jste se pro koupi nového bytu, ale váháte, zda si připlatit za novostavbu nebo se raději stěhovat do staršího bytu? Obě varianty mají značná pro a proti, rozhodnutí proto není pouze o tom, kolik máte k dispozici finančních prostředků. Pojďme si připomenout největší výhody a nevýhody jednotlivých variant.

Použité materiály

Je známou pravdou, že staré byty stavěné v rozkvětu socialismu jsou velmi špatně tepelně i zvukově izolované, mají zastaralé vybavení společných prostor a další neduhy. Na druhou stranu, všechny tyto problémy lze vyřešit rekonstrukčními pracemi – bydlení v rekonstruovaném bytě si co do kvality nic nezadá s bydlením v novostavbě. V novostavbě samozřejmě podobný problém řešit nemusíte, avšak v dnešní době šibeničních časových termínů a snahy minimalizovat náklady se nezřídka kdy stává, že vinou odbyté realizace budete muset i novostavbu brzy rekonstruovat.

Vzhled bytu

Dnes už je takřka běžné, že novostavbu kupujete ve fázi projektu nebo hrubé stavby. Sami tak můžete zasahovat do stavebních prací a nechat si byt postavit „na míru“. U již postavených bytů podobnou možnost nemáte, jdete do hotového. Je ale potřeba vidět i druhou stránku věci. Starý byt je ozkoušený, máte jistotu, že vše funguje a můžete se na to spolehnout. U novostavby jste prvním vlastníkem a teprve vy přicházíte na „dětské nemoci“ – úzký průchod odpadů, zatékání stropem a další. Některé věci lze reklamovat, v tomto případě záleží hlavně na tom, jak ostré máte lokty.

Lokalita bytu

Výstavba nových bytových domů probíhá v atraktivních lokalitách s bohatým zázemím pro sociální vyžití. Samozřejmostí jsou prostorná parkoviště, kvalitní infrastruktura, dětská hřiště nebo relaxační plochy. Na druhou stranu vinou nedostatku pozemků v centru města jsou novostavby obvykle situovány do periferií měst, daleko od centra. Tuto nevýhodu pocítíte při dojížďce do zaměstnání, návštěvě lékaře nebo cestě na finanční úřad.

Rozhodnutí, zda investovat do novostavby nebo staršího bytu, musí projít důkladným rozhodovacím procesem. Proto výběr svého nového bydlení neuspěchejte a informujte se předem o všech pro a proti u konkrétní novostavby či staršího bytu.

Článek Hledáme byt ke koupi: Volit novostavbu nebo starší byt? byl publikován 13. prosince 2013 v 17.00 v rubrice Byt. Autorem článku je redakce. Pro diskusi slouží komentáře (1).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...