Projeví se intervence ČNB na cenách nemovitostí a hypoték?

Tagy:  hypotéky, úroky, ČNB

Projeví se intervence ČNB na cenách nemovitostí a hypoték?

Společně s intervencí ČNB vůči koruně se často skloňují otázky, zda se máme bát zvýšení cen nemovitostí a jak se devalvace projeví na hypotečních úvěrech? Odpovědi jsou smíšené, stabilní ceny nemovitostí zatím potvrzují realitní kanceláře, ovšem u úroků z hypotečních úvěrů může v budoucnu nastat nárůst.

Česká národní banka začátkem listopadu zahájila devizové intervence s cílem oslabit korunu. Uvedla, že kurz chce držet na hranici 27 CZK/EUR. Hlavní přínos intervencí vidí ČNB v udržení a tvorbě nových pracovních míst a zabránění ztrátám v HDP. Jak se tento administrativní zásah do ekonomiky projeví na realitním trhu?

Realitní trh je sám o sobě natolik samostatný, že intervence České národní banky by na něj neměla mít přímý vliv. Nepředpokládá se, že by se lidé chtěli předzásobit nemovitostmi tak, jako to udělali například při navýšení DPH, kdy byla očekávaná změna lépe předvídatelná. Nákup nemovitosti je hlavně pro domácnosti významná investice, a proto se krátkodobá poptávka nezvýší natolik, aby se projevila na cenách nemovitostí. Postupné zvyšování cen lze očekávat maximálně u kvalitních nemovitostí, rezidenčního bydlení a investičních bytů, ale k tomu by docházelo i bez intervencí ČNB.

Nová bydlení jsou z 80–90 % financována prostřednictvím hypoték a s nimi je úzce spjat realitní trh. Intervence ČNB velmi pravděpodobně zapříčiní vzrůst inflace, která může ovlivnit úroky hypoték a nepřímo tak i cenu nemovitostí. Je totiž zřejmé, že inflace při konstantním úroku zvýhodňuje pozici dlužníka vůči věřiteli.

Realitní kanceláře tedy zatím potvrzují stabilní vývoj cen nemovitostí. Vyšší ceny lze ale očekávat u nových projektů, protože dlouhodobě vyšší kurz bude znamenat pro stavební firmy i vyšší náklady na některé stavební materiály, pohonné hmoty apod. Banky poskytující hypotéky na intervence ČNB zatím nereagovali a procenta úroků nechávají na nejnižších hodnotách. Nárůst přijde nejdříve počátkem příštího roku a to znamená, že hypotéku s výhodnými podmínkami lze sjednat ještě do konce letošního roku.

Článek Projeví se intervence ČNB na cenách nemovitostí a hypoték? byl publikován 25. listopadu 2013 v 16.00 v rubrice Dům. Autorem článku je redakce. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...