Servis u komína a pojišťovny

Tagy:  požár, oheň, Nařízení vlády, komín, komíny, kominík, revize, pojištění, domácnost, nemovitost, pojistka

Sponzorované odkazy:

Servis u komína a pojišťovny

Špatně konstrukčně řešené komíny, neudržované, nedostatečná údržba apod. mohou být zdrojem nečekaného a ničivého požáru. Jste proti němu pojištění? Co když pojišťovna odmítne pojistné plnění? Kdo za to může?

autor: Tomasz Sienickiautor: Tomasz Sienicki

Pojišťovna a komíny

V současné době vám žádná pojišťovna nesjedná samostatné pojištění proti požáru, vždy to bývá součásti jiných pojistných smluv.
Pojištění proti jakémukoliv požáru je většinou součástí pojištění nemovitosti, ale také se může jednat o pojištění domácnosti. Pro lepší vysvětlení se jedná o škody způsobené na budově, kdežto pojištění domácnosti do sebe zahrnuje pojištění vybavení bytu nebo domu – nábytek, koberce, obrazy, až po vaše osobní věci.
V případě, že by došlo k požáru ve vašem bytě či domě, bude k plnění z obou těchto pojistek.

Komín

Je pouze na vás, jak se o komín nebo další potenciální zdroje požáru budete starat. Mějte na paměti, že takový požár může dojít nejen ze špatně udržovaného komína, ale také kvůli vadné elektroinstalaci, rozvodů plynů apod. Pojišťovny vám nebudou kontrolovat, v jakém stavu tyto zdroje požáru máte.
Při uzavírání pojištění nebude „pojišťovák“ vyžadovat prohlídku komína a ani ho nebude zajímat doklad o poslední provedené kontrole. To samé platí v případě četnosti kontroly a čištění komína. Proto se o komín řádně starejte a pravidelně ho kontrolujte. Jestliže dojde k požáru, pojišťovna zjišťuje jeho stav až po vzniku pojistné události.

Požární bezpečnost

To, abyste si pravidelně kontrolovali a udržovali komín, je pouze na vás. Máte danou povinnost od Nařízení vlády č. 91/2010 Sb. – podmínky požární bezpečnosti při provozu komínů, kouřovodů a spotřebičů paliv. Tento pravidelný servis je nutný dělat jednou ročně.
K čištění komína anebo samotné vybírání, lze zvládnout sám. Ovšem kontrolu musí udělat zkušený kominík, revizní technik se speciálním oprávněním. Komín byste měli alespoň třikrát ročně nechat vyčistit.
Jestliže topíte pevnými palivy anebo máte spotřebič s výkonem max. do 50 kW, můžete se do čištění pustit sami. Pokud servis zanedbáváte a nedbáte na pravidelné čištění, servis a kontroly, nemusíte se obávat nějaké přímé sankce. Ale v případě, že dojde k nehodě (požáru), dostanete pokutu od hasičů a navíc i pojišťovny se k vám otočí zády.

autor: Man vyiautor: Man vyi

Slovo závěrem

Pojišťovnu tedy nezajímá stav komínu při sepisování smlouvy, ale v případě požáru po vás bude chtít vidět, zdali jste dodržovali pravidelné čištění a Nařízení vlády. Stav komína sepíší hasiči do tzv. vyšetřovací zprávy, kteří podrobně zkoumají a vyšetřují příčinu požáru. Pokud bude příčinou požáru zanesený komín, připravte si doklad o poslední kontrole komína. V případě, že doklad nemáte, čeká vás vysoká pokuta od hasičů a od pojišťovny krácení pojistného plnění.
Svěřte raději váš komín do rukou odborníka a dodržujte Nařízení vlády.

Článek Servis u komína a pojišťovny byl publikován 11. listopadu 2013 v 00.00 v rubrice Byt a Dům. Autorem článku je Eva Arnicanová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...